ad

GK Current Affairs Quiz 8 January 2019

GK & Current Affairs Quiz 8 January 2019

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) How much amount is likely to be transferred an interim dividend to the government by RBI?
a) up to Rs 50,000 crore b) up to Rs 40,000 crore  c) up to Rs 20,000 crore d) up to Rs 60,000 crore
Answer: up to Rs 40,000 crore
Explanation
RBI expected to pay government up to Rs 40,000 crore interim dividend
The Reserve Bank of India (RBI) is probably going to exchange a between time profit of up to Rs 30,000 crore to Rs 40,000 crore ($4.32 billion-$5.8 billion) to the administration by March. The assets are urgent to meet the monetary shortage focus of 3.3 percent of the GDP for the money related year finishing off with March, as the administration's income setback might be as high as Rs 1 lakh crore.

2) Indian government has recently amalgamated three Regional Rural Banks Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and which bank?
a) Ballia Kshetriya Gramin Bank b) Gurgaon Gramin Bank  c) Sutlej Gramin Bank d) Sarva Haryana Gramin Bank
Answer: Sutlej Gramin Bank
Explanation
Government merged three Regional Rural Banks
The administration has amalgamated three Regional Rural Banks - Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank, and Sutlej Gramin Bank - into a solitary RRB with quick impact. The support banks of the RRBs are National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), the Government of Punjab and Punjab National Bank, State Bank of India and Punjab and Sind Bank.


3) World Bank Group President Jim Yong Kim to step down on February 1. Who will assume the role of World Bank’s interim President?
a) Klaus Schwab b) Irina Georgieva Bokova  c) Christine Lagarde d) Kristalina Georgieva
Answer: Kristalina Georgieva
Explanation
World Bank Group President Jim Yong Kim to step down on February 1
World Bank President Jim Yong Kim on January 7 declared that he will venture down from his situation on February 1 - much before the finish of his term in 2022. Kim, 58, has been in this situation for more than six years now. Kristalina Georgieva, World Bank CEO, will expect the job of break President successful February 1.

4) How many monuments have been declared protected and of national importance by the Archaeological Survey of India (ASI) in 2018?
a) Six b) Five  c) Seven d) Four
Answer: Six
Explanation
ASI declared 6 monuments of National Importance in 2018
The 125-year Old High Court Building in Nagpur, Maharashtra; Two Mughal-period landmarks in Agra - Haveli of Agha Khan and Hathi Khana; The antiquated Neemrana Baori in Rajasthan's Alwar region; The Group of Temples at Ranipur Jharail in Odisha's Bolangir region; The Vishnu Temple in Kotali, Pithoragarh locale, Uttarakhand are the Six landmarks that have been recorded) In 2016 and 2017, no new landmark was incorporated into the rundown of destinations of national significance. The last landmark to be incorporated into the rundown, in 2015, was the Vishnu Temple in Nadavayal in Kerala's Wayanad locale.


5) Which of the following will help the migrants to settle and also pave the way to grant citizenship to religious minorities?
a) Citizenship Amendment Bill, 2016 b) Citizenship Rights Act 2017  c) Citizenship Amendment Bill, 2018 d) Citizenship Rights Act 2018
Answer: Citizenship Amendment Bill, 2016
Explanation
Cabinet cleared the redrafted Citizenship Amendment Bill
The Joint Parliamentary Committee (JPC) on the antagonistic Citizenship Amendment Bill, 2016 suggested that the Assam government should help settle vagrants particularly in spots which are not thickly populated, consequently, causing a lesser effect on the statistic changes and giving aid to the indigenous Assamese individuals. The Union Cabinet cleared the redrafted Citizenship Amendment Bill and it will be tabled in Parliament. The Bill prepares to give citizenship to six religious minorities: Hindus, Jains, Sikhs, Parsis, Christians, and Buddhists, from Pakistan, Afghanistan, and Bangladesh who came to India before 2014. The BJP-ruled Assam demonstrated solid protection from the bill as it would prepare for giving citizenship for individuals came after March 1971 in Assam, which adds weight to the State, infringing upon the Assam Accord of 1985.

6) Where does the Indian Navy plan to commission its new Naval Air facility?
a) Mumbai b) Visakhapatnam  c) Andaman and Nicobar islands d) Kolkata
Answer: c) Andaman and Nicobar islands
Explanation
Indian Navy to commission a new airbase
The Indian Navy is wanting to commission another airbase 100 miles north of Port Blair in the deliberately found Andaman and Nicobar islands. Naval force Chief Admiral Sunil Lanba will commission the base, INS Kohassa on January 24. This will be India's fourth air base and the third maritime air office in the archipelago, which is more nearer to Southeast Asia than to the Indian terrain, ignoring key ocean paths of correspondence and vital stifle focuses. The base will at first work choppers and Dornier short-run observation flying machine. The base can likewise go about as a substitute runway to Port Blair for nonmilitary personnel traffic if there should arise an occurrence of crises.


7) Which of the following India-born Woman joined International Monetary Fund (IMF) as 1st woman Chief Economist?
a) Geeta Menon b) Gita Gopinath  c) Rashmi Sinha d) Ranji Nagaswami
Answer: Gita Gopinath
Explanation
India born Gita Gopinath joins IMF as 1st woman Chief Economist
Mysore-conceived Gita Gopinath has joined International Monetary Fund (IMF) as its central financial specialist, turning into the primary lady to possess the best IMF post. She succeeds Maurice Obstfeld, who resigned on December 31. Ms. Gopinath considers the apparent withdraw from globalization as one of the best difficulties being looked at by the IMF.

8) Who is Reinstated As CBI Chief By Supreme Court?
a) Alok Verma  b) Dinesh Kumar   c) Vivek Rajan  d) Ganesh Kumar
Answer: Alok Verma
Explanation
Alok Verma Reinstated As CBI Chief By Supreme Court
Alok Verma reestablished as the CBI boss by the Supreme Court, three months after the administration stripped him of his forces and sent him on constrained leave. Alok Verma and his representative Rakesh Asthana were both sent on leave in October in the midst of an unpleasant fight between the CBI's main two. Incomparable Court strikes down CBI Chief Alok Verma's expulsion. In any case, at present, Alok Verma can't take any significant arrangement choices. Incomparable Court expressed that the High Power Committee under the DSPE Act needs to act inside seven days to consider Alok Verma's case.


9) The Polavaram irrigation project created two Guinness world records for ‘pouring the highest amount of concrete’ and ‘largest continuous concrete pour in 24 hours’. It is located in Which state?
a) Kerala b) Karnataka  c) Telangana d) Andhra Pradesh
Answer: Andhra Pradesh
Explanation
Andhra's Polavaram irrigation project creates 2 Guinness world records
The Polavaram water system venture in Andhra Pradesh made two Guinness world records for 'pouring the most noteworthy measure of cement' and 'biggest consistent cement pour in 24 hours'. The Polavaram water system venture is situated in West Godavari area of Andhra Pradesh. The venture has entered the Guinness World Records for pouring 32,100 cubic meters of cement constant in 24 hours. The aggregate stockpiling limit of the water supply is 120,000 million cubic feet (TMC). The present record is held by a Dubai-based contracting bunch which poured 21,580 c m of cement in around 35 hours.

10)  A Crusade Against Corruption: book by Manohar Manoj launched by Vice-Chairman of Rajya Sabha, Harivansh Narayan Singh in which state?
a) New Delhi  b) Hyderabad   c) Chennai  d) Secunderabad
Answer: New Delhi
Explanation
A Crusade Against Corruption: book by Manohar Manoj launched by Vice-Chairman of Rajya Sabha, Harivansh Narayan Singh in New Delhi 
A Crusade Against Chairman of Rajya Sabha, Harivansh Narayan Singh propelled Manohar Manoj's book 'A Crusade Against Corruption' at the Press Club of India in New Delhi.

Post a Comment

0 Comments