ad

GK Current Affairs Quiz 7 January 2019

GK & Current Affairs Quiz 7 January 2019

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) PM Narendra Modi has laid the foundation of several irrigation projects, including the revival of Mandal Dam project worth 2,391.36-crore, in which state?
a) Assam b) Bihar  c) Jharkhand d) Odisha
Answer: Jharkhand
Explanation
PM Modi laid the foundation of Rs 2,391-cr Mandal Dam in Jharkhand
PM Narendra Modi has established the framework of a few water system ventures, including the restoration of Mandal Dam venture worth 2,391.36-crore, in Jharkhand. The dam, work for which was slowed down since 1993, will give water system to 19,604-hectare zone in Jharkhand, and Bihar. The undertaking, when finished, will help water system offices in Latehar, Palamu and Garhwa regions in the state, other than Aurangabad and Gaya in Bihar.

2) Who heads the BJP’s “Sankalp Patra” (manifesto) committee?
a) Union Minister Nitin Gadkari b) Defence Minister Sushma Swaraj  c) Union Minister Rajnath Singh d) Finance Minister Arun Jaitley
Answer: Union Minister Rajnath Singh
Explanation
BJP formed 17 groups for LS election
BJP framed 17 bunches for up and coming Lok Sabha decision. The race is required to be held in April-May. The gathering's leader Amit Shah declared the development of 17 bunches in anticipation of the decision. Senior BJP pioneer and Union Minister Rajnath Singh is to head the gathering's "Sankalp Patra" (statement) board of trustees. Fund Minister Arun Jaitley will head its attention wing. Association Minister Nitin Gadkari will head a 17-part advisory group to connect with social and volunteer associations. Barrier Minister Sushma Swaraj will manage a gathering that will deliver writing for the surveys. Mr.Prasad will head the gathering's media gathering while Union Minister Prakash Javadekar will lead the wing which will arrange gatherings of learned people.


3) According to the Central Electricity Authority (CEA), a total of how much hydropower projects of how much generation capacities are under construction in India)?
a) 37,12GW b) 58,23GW  c) 16,7GW d) 31,16GW
Answer: 37,12GW
Explanation
Hydro policy for 5,950 MW projects to be implemented
Because of budgetary requirements and different reasons 16 hydropower ventures of 5,950 MW limit are slowed down. This may provoke the legislature to get a hydro approach at the most punctual. An aggregate of 37 hydropower undertakings of 12GW age limits is under development in the nation. Focal Electricity Authority (CEA) evaluated a yearly loss of vitality age from these slowed down hydro ventures is around 18,761 million units. The Power Ministry has educated about planning a hydro arrangement to Parliamentary Standing Committee on Energy. The strategy will likewise shore up the hydropower division, which is confronting firm rivalry from other clean sources and furthermore from warm power.

4) Which of the following date is the official target for universal household electrification in India?
a) March 31, 2019 b) December 31, 2018  c) .May 31, 2019 d) August 31, 2019
Answer: March 31, 2019
Explanation
All homes will have electricity by March 31, assures Modi govt
The legislature has said that it's on track to meet its official March 31 focus to zap each home. It included that a December 31 due date advanced openly by the Power Ministry was just an "inside target". As of December 31, about 10.48 lakh family units were left to be charged in four states - Assam, Rajasthan, Meghalaya, and Chhattisgarh. In April, the administration propelled the activity - "Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana," which means Prime Minister's Power Plan for Every Home - "to accomplish widespread family unit charge in the nation by Dec. 31, 2018."


5) When was the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) scheme launched?
a) March 2005 b) February 2006  c) April 2007 d) January 2006
Answer: February 2006
Explanation
MGNREGA scheme faces fund crisis
Financial analysts, specialists, and laborers on the ground are concerned that the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act conspire is confronting an extreme store emergency. 99% of the cash apportioned officially depleted three months previously the finish of the money related year, and 11 States and Union Territories having a negative net equalization. The MGNREGA plan's fiscal report demonstrated that the aggregate accessibility of assets was Rs.59,032 crore. The aggregate consumption, including installment due, remains at Rs.58,701 crore. It leaves a thin edge of just Rs.331 crore. For 11 States, that edge is non-existent, as their records are as of now in the red.

6) Who won the Best Actor Award in the drama category at the 76th Golden Globe Awards 2019?
a) Rami Malek b) Willem Dafoe c) Bradley Cooper d) Lucas Hedges
Answer: Rami Malek
Explanation
Rami Malek, Glenn Close win Best Acting awards at Golden Globes 2019
Rami Malek won the Best Actor Award in the dramatization class for 'Bohemian Rhapsody' at the 76th Golden Globe Awards while Glenn Close got the Best Actress Award in the show classification for 'The Wife'. Olivia Colman won the Best Performance by an Actress in a Motion Picture, Musical or Comedy for 'The Favorite'. Best Animated Film Winner - Spider-Man: Into the Spider-Verse Best Motion Picture (Drama) Winner - Bohemian Rhapsody Best Motion Picture (Musical or Comedy) Winner - Green Book Best Director Winner - Alfonso Cuaron ("Roma")


7) Which of the following station is to grow beans in 2021?
a) International Space Station  b) Salyut Space Station c) Mir Space Station d) Tiangong Space Station
Answer: International Space Station
Explanation
ISS to grow beans in 2021
New research recommended International Space Station (ISS) could be developing beans in 2021. It had officially developed lettuce in space three years back. The beans could be planted in cutting-edge grower created at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU). The grower can direct all the water, supplements, gas and air the plants require. The undertaking is to be completed by NTNU as a team with Italian and French scientists. The nourishment developed in space could be pivotal to support the team in future profound space missions.

8) Recently, which state CM announced interest-free loans for women self-help groups (WSHGs) in the state?
a) Assam b) Odisha  c) West Bengal d) Uttar Pradesh
Answer: Odisha
Explanation
Odisha CM announced interest-free loans for women self-help groups
As a major aspect of the Mission Shakti conspires, Odisha Chief Minister Naveen Patnaik reported intrigue free credits of up to Rs 3 lakh for the ladies self-improvement gatherings (WSHGs) in the state. There are around six lakh WSHGs in Odisha. He likewise conveyed monetary help of Rs 3,000 each to six lakh WSHGs as part the express government's endeavors to carefully enable ladies. He likewise reported seed cash worth ₹15,000 for new SHGs and ₹3,000 to buy cell phones for computerized strengthening. He further declared an aggregate of 25 lakh for the current 338 Block Level Federations.


9) Union Minister Nitin Gadkari inaugurated six road projects worth over how much crore in Jodhpur.?
a) 6,400 b) 4,600  c) 3,900 d) 5,300
Answer: 5,300
Explanation
Nitin Gadkari unveiled projects worth Rs 5,300 crore in Jodhpur
Association Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari introduced six street ventures, asserting that these streets won't have potholes for the following 150-200 years. While at the occasion, he likewise accentuated on the utilization of bio-fuel, power, and ethanol as an option in contrast to the customary petroleum derivative.

10) Indian Panorama Film Festival begins in which city?
a) New Delhi b) Chennai  c) Hyderabad d) Patna
Answer: New Delhi
Explanation
Indian Panorama Film Festival begins in New Delhi 
A 10-day long Indian Panorama Film Festival started at Siri Fort Auditorium in New Delhi. Initiating the Festival, Information and Broadcasting Secretary Amit Khare films transcend all requirements of dialects. The movies to appear in the Festival mirror the monetary advancement the nation has made and the progressions that society has experienced. One moment quietness was seen out of appreciation for Bengali movie producer Mrinal Sen who passed away as of late. Sen was a critical figure of India's parallel film alongside Satyajit Ray and Ritwik Ghatak. A sum of 26 Feature Films and 21 Non-Feature Films will be screened amid the celebration.


Post a Comment

0 Comments