ad

GK Current Affairs Quiz 5 January 2019

GK & Current Affairs Quiz 5 January 2019

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) Which rupees note did Government says no decision regarding production recently?
a) 500 b) 2000 c) 200 d) 100
Answer: 2000
Explanation
The government says no decision regarding Rs 2,000 note production recently
The association government illuminated that there has been no choice as of late in regards to the generation of the 2000 rupees notes. Monetary Affairs Secretary Subhash Chandra Garg the printing of notes is arranged according to the anticipated necessity. The nation more than sufficient such notes in the framework with more than 35 percent of them by incentive available for use.

2) Which of the following city will host the Global Healthcare Summit 2019?
a) Kolkata b) Mumbai c) New Delhi d) Hyderabad
Answer: Hyderabad
Explanation
Global Healthcare Summit 2019 to be held in Hyderabad
The thirteenth version of Global Healthcare Summit 2019 is to be held in Hyderabad from July 21 to 24. The summit is composed in the organization with the Global Association of Physicians of Indian Origin. The arranging sections of the meeting incorporate Osmania, Gandhi, Kakatiya and Telangana Medical graduated class, Association of Telugu Medical Graduates of the U.S.A., Gandhi Medical College Global Alliance, and Kakatiya Medical College Old Students' Association. In excess of 500 doctors are relied upon to go to the summit. The summit would have a global research rivalry for which the American Association of Physicians with Indian Origin (AAPI) would work in a joint effort with a main scholastic therapeutic school in Hyderabad.


3) Who is appointed as MD & CEO of ThyssenKrupp Industries India
a) Ravi Kirpalani b) Vivek Bhatia c) Malay Das d) P.D.Samudra
Answer: Vivek Bhatia
Explanation
Vivek Bhatia appointed as MD & CEO of ThyssenKrupp Industries India
ThyssenKrupp, the German mechanical goliath, selected Vivek Bhatia as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of ThyssenKrupp Industries India. Mr.Bhatia was before the CEO - Asia Pacific at ThyssenKrupp AG, driving gathering exercises for all ThyssenKrupp organizations in the district. Preceding joining ThyssenKrupp, Mr. Bhatia was before with Boston Consulting Group, India.

4) Indian Railways has planned to replace conventional coaches with modern LHB design coaches. What does LHB stand for?
a) Leder Handled Berth b) Linked Handle Busch c) Linke Hofmann Busch d) Leder Handle Busch
Answer: Linke Hofmann Busch
Explanation
Indian Railways to launch WiFi facilities at a minimum of 2,000 stations
Railroad Minister Piyush Goyal educated authorities to give WiFi offices at least 2,000 stations as quickly as time permits. He likewise called for setting up a solitary helpline number for all non-security railroad protestations before the finish of January. Also, Point of Sale (PoS) machines will be dispersed in all trains to each providing food staff member by March 31 to deliver protests identified with cheating by the cook. The legislature will likewise supplant customary mentors with current Linke Hofmann Busch (LHB) plan mentors in all long separation trains.


5) Who resigned his position as All India Congress Committee (AICC) party’s Delhi unit president?
a) Jaiveer Shergill b) Ajay Maken c) Bhupinder Singh Hooda d) Arvinder Singh Lovely
Answer: Ajay Maken
Explanation
Ajay Maken, AICC party's Delhi unit president, resigned his position
Ajay Maken, Senior Congress pioneer, and previous Union Minister ventured down as the All India Congress Committee (AICC) gathering's Delhi unit president. He referred to the wellbeing related issues as the explanation behind his acquiescence. P.C. Chacko, AICC accountable for the Delhi unit, affirmed Mr. Maken's abdication. The gathering is searching for a successor to supplant his position. previous Delhi Chief Minister Sheila Dikshit and previous Delhi Minister Yoganand Shastri are being considered as his substitutions.

6) How many balls did Pujara faces Australia series, breaks Dravids record?
a) 1258  b) 1358   c) 1658  d) 2540
Answer: 1258
Explanation
Pujara faces 1258 balls in Australia series, breaks Dravids record
30 years of age Indian Batsman, Cheteshwar Pujara confronted 1258 balls in the continuous test arrangement so far against Australia to end up the batsman who had confronted most astounding conveyances in a test arrangement in Australia beating India's Former Captain, Rahul Dravid's record of 1203 balls.


7) Which company CEO Amrish Rau joined parent company Naspers as head of financial technology?
a) PayU b) Paytm  c) Google Pay d) PayPal
Answer: PayU
Explanation
PayU India CEO Amrish Rau joined parent company Naspers as head of financial technology
PayU India's CEO Amrish Rau joined as the head of money related innovation associations and ventures for Naspers' balance tech business. Nasper is South African parent of PayU. Rau will keep on answering to Laurent Le Moal the CEO of PayU, which is headquartered in the Netherlands.

8) When Parliament passed the Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment), Bill?
a) Jan 3, 2019  b) Feb 8, 2015  c) May 4, 2016  d) June 12, 2018
Answer: Jan 3, 2019
Explanation
Parliament passed the Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment), Bill
Parliament following the endorsement from the Rajya-Sabha passed a bill to give review acknowledgment to focal and state government supported foundations offering B.Ed and related courses that are not perceived under the National Council for Teacher Education (NCTE) Act. The NCTE (Amendment) Bill which will be a one-time measure would help more than 17,000 understudies who have gotten B.Ed degrees from those organizations which don't have NCTE endorsement for the course under the 1993 law. 23 state and local colleges and universities offering B.Ed courses were found not perceived by the Council. The legislature would guarantee that the nature of foundations offering B.Ed courses is kept up and proposes to begin an incorporated course in B.ED as in Law and different courses from 2020.


9) Who won National Boxing Championships and moves to quarterfinals?
a) Suresh Kumar b) Mary Kom c) Lovlina Borgohain d) Nitish Rajan
Answer: Lovlina Borgohain
Explanation
National Boxing Championships: Lovlina Borgohain moves into quarter-finals
In the Women's National Boxing Championships, Lovlina Borgohain entered the quarter-finals attributable to a walkover as pugilists from Haryana and Kerala inspired in Vijayanagara. Four of Kerala boxers Divya Ganesh (69 kg), Indira KA (75kg), Anaswara PM (81kg), and Fousiya AT (81kg) entered the quarter-finals alongside four boxers from Haryana.

10) How many projects worth over Rs. 1500 crore on his one-day visit to Imphal, Manipur?
a) 11 b) 12 c) 13 d) 10
Answer: 12
Explanation
Prime Minister Narendra Modi inaugurated 12 projects worth over Rs. 1500 crore on his one-day visit to Imphal, Manipur
PM, Shri Narendra Modi's one day visit to Imphal, Manipur, he introduced 12 ventures worth over Rs. 1500 crore. The 12 ventures comprising of eight key advancement ventures identified with water supply and the travel industry and four plans in Manipur.


Post a Comment

0 Comments