ad

GK Current Affairs Quiz 4 January 2019

GK & Current Affairs Quiz 4 January 2019

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) Who has been conferred with the National Geospatial Award for Excellence-2017 by Indian Society for Remote Sensing?
a) Jayanta Kumar Ghosh b) Debabrata Basu c) Rajendra Bhatia d) K.R. Parthasarathy
Answer: Jayanta Kumar Ghosh
Explanation
IIT Professor awarded with the National Geospatial Award for Excellence
Jayanta Kumar Ghosh, a teacher at the structural designing bureau of the Indian Institute of Technology (IIT) in Roorkee, was given the National Geospatial Award for Excellence-2017 (Lifetime Achievement Award) at the Space Application Center in Ahmedabad. The Indian Society for Remote Sensing is an association known in the region of room science, remote detecting and geospatial innovation.

2) Under which mission does the Mysuru City Corporation (MCC) aim for a 7-star rating fro the State?
a) Swachh Bharat Mission 2017 b) Swachh Bharat Mission 2019 c) Swachh Bharat Mission 2018 d) None of these
Answer: Swachh Bharat Mission 2018
Explanation
Mysuru aims for 7-star rating under the Swachh Bharat Mission
The Mysuru City Corporation (MCC) goes for a 7-star under the Swachh Bharat Mission 2019. Under this mission, the junk free urban areas will be granted star evaluations according to the changed conventions of the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA). The new review is propelled the nation over from fourth January 2019. MoHUA has set different parameters, for example, way to-entryway junk accumulation, squander transfer, logical treatment of landfills, transfer of development and annihilation flotsam and jetsam, and isolation of waste at the hotspot for the rankings. According to the vision articulated under the Swachh Bharat Mission, 100% of waste produced in a city ought to be experimentally overseen, and measures are taken for obvious beautification of the city.


3) What is the theme of the 106th edition of the Indian Science Congress where PM stressed the State universities to focus on research in his speech?
a) Innovative Policies Science governance b) Future India– Science and Technology c) Sustainable Development: From vision to transition d). Science, Management, and Innovation
Answer: Future India– Science and Technology
Explanation
PM stressed the State universities to focus on research
Head administrator Narendra Modi said that examination ought to extend past the Central organizations of national significance, for example, the IITs and the IISERs and branch out into the State colleges the nation over at the 106th release of the Indian Science Congress, Punjab. The topic is FUTURE INDIA – Science and Technology. In India, 95% of our understudies go to State colleges and schools and subsequently it is important to have a solid research biological community in these spots. Mr. Modi while tending to approach the Prime Minister's Science, Technology and Innovation Advisory Council to define an arrangement to actualize such a plan. He likewise included that more innovation is required as the greater part of ranchers have under 2 hectares of land.

4) How many projects have been recently approved by the Haryana Government for the rejuvenation of Saraswati river?
a)  12 b) 11 c) 10 d) 9
Answer: 11
Explanation
Haryana government approved 11 projects to resurrect Saraswati river
Haryana Saraswati Heritage Development Board (HSHDB) met under the chairmanship of boss priest Manohar Lal Khattar and endorsed 11 noteworthy tasks, including the reclamation of legacy destinations, along with the course of the waterway. These incorporate the development of Somb Saraswati blast, Saraswati store and Adi Badri dam on Somb waterway, a tributary of the Yamuna that starts in the Shivalik Hills.


5) Who has been appointed as the new Chief Justice of Pakistan?
a) Mushir Alam b) Gulzar Ahmed  c) Saqib Nisar d) Asif Saeed Khosa
Answer:  Asif Saeed Khosa
Explanation
Justice Asif Saeed Khosa appointed as the new Chief Justice of Pakistan
Equity Asif Saeed Khosa will take a pledge of his office on January 18 per day after officeholder JCP Justice Saqib Nisar resigns on January 17. Equity Khosa has been a senior Justice of the Supreme Court of Pakistan since 31 December 2016. He will stay as the best judge of Pakistan till December 20, 2019.

6) Which of the following Atomic Power Station set a world record for the longest uninterrupted operation?
a) Kudankulam Atomic Power Station b) Kakrapar Atomic Power Station  c) Kaiga Atomic Power Station d) Narora Atomic Power Station
Answer: Kaiga Atomic Power Station
Explanation
Kaiga Atomic power station sets new world record
Karnataka's Kaiga Atomic power station made a world record for the longest continuous activity for 962 days on December 10. It had before setting a record of 941 days. The prior record of 940 days by Heysham-2 unit 2 was set by the United Kingdom. Creating Station-1 (KGS-1) at Kaiga in Uttara Kannada, Karnataka has now been closed down for upkeep following 962 days of activity. It will be appointed again after the upkeep exercises. Atomic Power Corporation of India (NPCIL) said that amid its persistent activity of 962 days KGS-1 had delivered 5 billion units of power at a plant stack factor of 99.3%. Kaiga has four indigenously created Pressurized Heavy Water Reactors of 220 MW each fuelled by household fuel. Of them, KGS-2 has been working since the most recent 661 days.


7) Which of the following Chinese space probe touched down on the far side of the moon?
a) Yinghuo-1 lunar probe b) Chang's 5-T1 lunar probe  c) Chang’e-4 lunar probe d) Chang'E-3 lunar probe
Answer: Chang’e-4 lunar probe
Explanation
Change 4 lunar probes landed on the far side of the moon
Chang'e-4 lunar test, a Chinese space test, contacted down on the furthest side of the moon. The test, which has a lander and a meanderer, that was propelled in December made the delicate landing and transmitted the main ever short proximity picture of the furthest side of the moon. It contacted down at a focused on the region close to the moon's south shaft in the Von Karman Crater. The motivation behind the Chang'e-4 incorporates galactic perception, looking over the moon's landscape, landform, and mineral cosmetics, and estimating the neutron radiation and nonpartisan iotas to think about the earth of its far side. The moon is tidally bolted to Earth, pivoting at an indistinguishable rate from it circles our planet, so a large portion of the far side or clouded side is never obvious to us. Past shuttle has seen the far side, yet none has arrived on it. China's space organization hailed the occasion as a memorable first and a noteworthy accomplishment for the nation's space program.

8) Which of the following company attained top position after two years as the Asset Management Company (AMC) in India?
a) HDFC Mutual Fund b) ICICI Prudential Mutual Fund  c) SBI Mutual Fund d) Reliance Mutual Fund
Answer: HDFC Mutual Fun
Explanation
HDFC Mutual Fund becomes the largest Asset Management Company in India
HDFC Mutual Fund has outperformed ICICI Prudential MF to recover top position following two years as the biggest resource the executives organization (AMC). While HDFC MF takes care of benefits worth Rs 3.35 lakh crore, ICICI Prudential MF oversees Rs 3.08 lakh crore. With AUM of Rs 2.64 lakh crore, SBI MF remains at the third opening. Aditya Birla and Reliance MF pursue next with Rs 2.42 lakh crore and Rs 2.36 lakh crore, individually.


9) India recently floated mega tender of how much gigawatt of solar power projects in Jammu and Kashmir.?
a) 5.5 b) 6.5  c) 7.5 d) 8.5
Answer: 7.5
Explanation
India floats mega tender of 7.5 GW for Jammu & Kashmir
Sunlight based Energy Corporation of India has welcomed sun based power engineers to develop 7.5 GW network associated extends in Leh and Kargil Districts in the territory of Jammu and Kashmir under a focused offering process. Out of the 7.5 GW limit, 2.5 GW will be developed in the Kargil area and 5 GW in Leh locale. The delicate is a piece of Prime Minister Narendra Modi's objective of building 100 gigawatts of sunlight based limit in the nation by 2022.

10) Who is appointed as Chairman Of Ordnance Factory Board?
a) Saurabh Kumar b) Dinesh Karthik   c) Senthil Kumar  d) Dinesh Kumar
Answer: Saurabh Kumar
Explanation
Saurabh Kumar appointed as Chairman Of Ordnance Factory Board
Saurabh Kumar delegated as the Director General of Ordnance Factories (DGOF) and executive of the Ordnance Factory Board (OFB). Kumar, a 1982-bunch Indian Ordnance Factory Service officer, is an M-Tech in mechanical designing from the Indian Institute of Technology (IIT), Kanpur.



Post a Comment

0 Comments