ad

GK Current Affairs Quiz 3 January 2019

GK & Current Affairs Quiz 3 January 2019

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,

1) Which of the following trade Bills has been amended to facilitate recognition of trade unions at the Central and federal level?
a) Trade Unions Act, 1925 b) Trade Unions Act, 1946 c) Trade Unions Act, 1950 d) Trade Unions Act, 1926
Answer: Trade Unions Act, 1926
Explanation
Cabinet approved the amendment on Trade Unions Act
The Union Cabinet endorsed the revision on Trade Unions Act, 1926, to encourage acknowledgement of exchange associations at the Central and government level. The revision was proposed by the Center. Most exchange associations contradicted the proposed changes saying the administration was endeavouring to meddle in, and cripple, their working. Ten Central exchange associations had before kept in touch with the Labor Ministry questioning the draft variant of the revision Bill; the main major champion was the Bharatiya Mazdoor Sangh, partnered to the Rashtriya Swayamsevak Sangh. The revision will guarantee that the assignment of specialists' agents in tripartite bodies by the legislature will turn out to be increasingly straightforward and lessen case and modern agitation. Exchange associations which are perceived under the altered law would be responsible in keeping up the modern agreement. Ten Central exchange associations have issued a general strike approach on January 8 and 9.


2) The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved the setting up of a high-level committee for implementation of Clause how much of the Assam Accord?
a) Clause 4 b) Clause 5 c) Clause 3 d) Clause 6
Answer: 6
Explanation
The Union Cabinet led by Prime Minister Narendra Modi endorsed the setting up of an abnormal state board of trustees for execution of Clause 6 of the Assam Accord. It accommodates sacred, authoritative and managerial shields to ensure, protect and advance the social, social, phonetic personality and legacy of Assam. It likewise suggested holding Assembly situates for indigenous networks in the State. This move is after the Home Minister Rajnath Singh guaranteed Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal in May 2018 that a board of trustees would be set up at the most punctual in counsel with the State government. The Cabinet affirmed a few measures to satisfy the requests of the Bodo people group. It affirmed the foundation of a Bodo Museum-cum-dialect and social investigation focus, modernisation of the current AIR station and Doordarshan Kendra at Kokrajhar and naming a superfast train as Aronia Express. Assam Accord: The Assam Accord (1985) was a Memorandum of Settlement (MoS) marked between agents of the Government of India and the pioneers of the Assam Movement in New Delhi on 15 August 1985 A six-year tumult requesting distinguishing proof and expelling of unlawful outsiders was propelled by the All Assam Students' Union (AASU) in 1979 It finished with the marking of the Assam Accord.  


3) NCC Limited, an infrastructure firm, bagged order worth how much from government agencies for water and environment division, roads division and building division?
a) Rs.6,230.4 Crore b) Rs.8,670.7 Crore c) Rs.2,890.7 Crore d)  Rs.1,590 Crore
Answer: Rs.2,890.7 Crore
Explanation
NCC Limited, previously Nagarjuna Construction Company Ltd, a foundation firm, got four new requests totalling to Rs. 2,890.7 crore (select of GST) in December 2018 from government offices. One of them for Rs.680.3 crore relates to water and condition division, while two requests totalling Rs.2,126.8 crore relate to streets division. The fourth request for Rs.83.7 crore relates to building division. Offers of NCC were exchanging 3.12% up at Rs 74.40 each on the BSE. The Company has a bunch of provincial workplaces in Delhi, Ahmedabad, Bhubaneshwar, Kolkata, Mumbai, Bhopal, Lucknow, Hyderabad, Chennai, and Bangalore. Likewise, NCC has a nearness in universal dimension through workplaces in Dubai (UAE) and Muscat (Sultanate of Oman). 


4) Who received the Kabi Samrat Upendra Bhanja National Award for Lifetime Achievement in Literature?
a) Anuradha Roy b) Manoj Das c) Jayanta Vikram d) Ananth Padmanabhan
Answer: Manoj Das
Explanation
Manoj Das, a famous English and Odia essayist, got the Kabi Samrat Upendra Bhanja National Award for Lifetime Achievement in Literature. This function was founded by the Berhampur University, Odisha. Amid the 53rd establishment day function, the college additionally regarded noted people move master Nabaghana Parida with Dakshin Odisha Loksanakruti Samman.

5) Which country ranked first as per the Climate Change Performance Index (CCPI)?
a) Sweden b) Switzerland c) Denmark d) Norway
Answer: Sweden 
Explanation
Environmental Change Performance Index (CCPI) revealed that Sweden has been named the primary best performing nation in the CCPI 2019 rundown. CCPI assesses the atmosphere assurance execution of 60 nations, in charge of over 90% of worldwide vitality related CO2 emanations. Morocco has been named second. Morocco, the North African nation fundamentally expanded the offer of renewables in the course of recent years and expanded newly sustainable power source limit. Lithuania is in the third position in CCPI 2019. The last five in the rundown are Saudi Arabia, U.S., Iran, South Korea, and Taiwan. With the association of the world's biggest sun based plant to the framework, Morocco is on track for accomplishing its objective of 42% introduced sustainable power source limits by 2020.


6) The UIDAI has issued a total of how many Crores Aadhaar cards as on November 30, 2018?
a) 124.65 b) 125.88 c) 122.90 d) 122.58
Answer: 122.90
Explanation
The UIDAI has issued an aggregate of 122.90 crore Aadhaar cards as on November 30, 2018. Out of these, 6.71 crore Aadhaar cards were issued to kids matured beneath five years while more than 29 crores were given to those matured between 5-18 years. Association Minister Hansraj Ahir said the quantity of kids conceived inside the most recent one year of the 2011 registration is 2,08,98,228.


7) Who is nominated as Executive Chairman of NALSA by President Ram Nath Kovind?
a) Justice Anantha Subbaraj b) Justice James Federanes c) Justice A K Sikri d) Justice Sutha Rajan
Answer:  Justice A K Sikri
Explanation
President Ram Nath Kovind assigned Justice Arjan Kumar Sikri as Executive Chairman of National Legal Services Authority (NALSA). His arrangement is powerful from December 31, 2018. 


8) Jair Bolsonaro takes Oath As New President of Which country?
a) Venezuela b) Brazil c) Argentina d) Spain
Answer: Brazil 
Explanation
Mr Bolsonaro, 63 won the presidential race by a wide edge against Fernando Haddad of the left-wing Workers' Party. 


9) Which bank appointed Pankaj Sharma as its chief operations officer?
a) IDBI Bank b) ICICI Bank c) Yes Bank d) RBL Bank
Answer: RBL Bank
Explanation
Private part moneylender RBL Bank designated Pankaj Sharma as its central activities officer (COO). Preceding this, Sharma was going retail tasks of Axis Bank. Under his authority, the ATM channel, telephone saving money and branch mechanization and advanced activities at Axis Bank came to fruition. 

10) Which country Introduced GAFA Tax On Global Internet, Technology Firm?
a) United Kingdom b) France c) Italy d) Russia
Answer: France
Explanation
French back pastor Bruno Le Maire says the assessment on substantial web and innovation organizations will be presented from January 1 and hopes to gather $570 million France will present its own duty on vast web and innovation organizations from January 1, fund serve Bruno Le Maire said Monday in the midst of challenges in settling another EU-wide require. France has been pushing hard for another purported "GAFA assess" - named after Google, Apple, Facebook and Amazon - to guarantee the worldwide mammoths pay a decent amount of expenses on their gigantic business activities in Europe. The duty will be presented whatever occurs on January 1 and it will be for the entire of 2019 for a sum that we gauge at €500 million ($570 million)," Le Maire told a question and answer session in Paris.


Post a Comment

0 Comments