ad

GK Current Affairs Quiz 2 January 2019

GK & Current Affairs Quiz 2 January 2019

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) Which airline company gets its first long-range A321neo plane in Indian?
a) Vistara b) Jet Airways c) IndiGo d) Air India
Answer: IndiGo
Explanation
IndiGo gets its first long-range A321neo plane
India's biggest carrier IndiGo has turned into the primary local aircraft to have longer range Airbus A321neo (new motor alternative) plane in its armada with the principal airship landing from the European aeronautics real Airbus' Hamburg office in Germany. This is a piece of its 150-flying machine arrange. The new airship will help the Rahul Bhatia-drove carrier to travel to Europe and include goals in Asia. IndiGo presently has 204 planes in its armada, including one A321neo, 65 A320neos, 126 A320ceos (current motor alternative), and 12 ATRs. IndiGo at present works more than 1,300 days by daily flights to 52 residential and 15 global goals.

2) Bangladesh ODI captain Mashrafe Mortaza has become a member of parliament after winning from which constituency in the country's 11th general elections.
a) Narail b) Satkhira  c) Kushtia d) Jessore
Answer: Narail
Explanation
Bangladesh ODI captain Mortaza becomes MP wins the election by 2,66,412 votes
Mashrafe Mortaza has turned into an individual from parliament subsequent to winning from the Narail 2 body electorate in the nation's eleventh general races. The 35-year-old, who challenged on a ticket from Sheik Hasina-drove Awami League party, got 2,74,418 votes, while his closest rival got 8,006 votes. With this, he turned into the primary dynamic cricketer to end up a Member of Parliament and the second national cricket group chief, after Naimur Rahman Durjoy, to enter the Parliament.


3) India has cut import taxes on crude and refined palm oil from ASEAN countries to how much % from 44%?
a) 35% b) 40% c) 80% d) 50%
Answer: 40%
Explanation
India cuts tax on palm oil imports from ASEAN countries
The obligation on rough palm oil from Malaysia, Indonesia and different individuals from the Association of South East Asian Nations (ASEAN) was sliced to 40% from 44%, while the duty on refined palm oil was sliced to 45% from 54% whenever imported from Malaysia and to half, whenever acquired from Indonesia or other part countries of Asian. In March 2018, India had raised import to impose on unrefined palm oil to 44 percent from 30 percent and lifted the expense on refined palm oil to 54 percent from 40 percent.

4) Who was sworn in as the first Chief Justice of Telangana High Court, which, came into existence on January 1, 2019, after the bifurcation of the High Court at Hyderabad?
a) Ashok Bhushan b) B. Kemal Pasha c) Thottathil B. Radhakrishnan d) Babu Mathew P. Joseph
Answer: Thottathil B. Radhakrishnan
Explanation
Thottathil B. Radhakrishnan sworn-in as 1st Chief Justice of Telangana High Court
Equity Thottathil Bhaskaran Nair Radhakrishnan had been filling in as the Chief Justice of the joined high court of the two Telugu states since July a year ago. Telangana High Court appeared on January 1, 2019, after the bifurcation of the High Court at Hyderabad. Equity Praveen Kumar was confirmed as the acting Chief Justice of Andhra Pradesh HC, which additionally appeared that day.


5) Who became the new managing director and CEO of Axis Bank for a period of three years?
a) Arundhati Bhattacharya b) Shikha Sharma c) Naina Lal Kidwai d) Amitabh Chaudhry
Answer: Amitabh Chaudhry
Explanation
Amitabh Chaudhry became the new managing director and CEO of Axis Bank for a period of three years
Amitabh Chaudhry, the previous MD, and CEO of HDFC Standard Life Insurance Company was in September named the MD and CEO of Axis Bank for a time of three years. In July 2017, the leading body of Axis Bank had endorsed the reappointment of Sharma, who was to begin her fourth term as MD and CEO from June 2018. Be that as it may, in April this year, Sharma needed her new term to be decreased to seven months from a three-year residency without referring to any reasons.

6) Who is appointed as Chairman of Railway Board?
a) Lalit Chandra Trivedi b) Ratan Lal c) Vinod Kumar Yadav d) Ashwani Lohani
Answer: Vinod Kumar Yadav
Explanation
Vinod Kumar Yadav appointed as Railway Board Chairman
General Manager of South Central Railway, Vinod Kumar Yadav, has been selected as Chairman of Railway Board and ex-officio Principal Secretary to Government of India. His arrangement came after Ashwani Lohani's superannuation on Monday (31 December). Vinod Kumar Yadav has a place with the 1980 group of Indian Railway Service of Electrical Engineers (IRSEE).


7) Who is named the captain of the ICC women's T20I team of the year?
a) Smriti Mandhana b) Suzie Bates c) Harmanpreet Kaur d)  Sophie Devine
Answer: Smriti Mandhana
Explanation
Smriti Mandhana wins ICC women's cricketer of the year award
India's opening hitter Smriti Mandhana won the Rachael Heyhoe-Flint Award for best cricketer of the year and the ICC ODI player of the year grant. Mandhana has helped India win an ODI arrangement against England and T20 and ODI arrangement against Sri Lanka and South Africa this year. She completed as the most astounding scorer in ODIs in 2018 with 669 keeps running in 12 matches at a normal of 66.90. New Zealand's Sophie Devine was the sprinter up for the ODI Player of the Year, while Pakistan bowler Sana Mir was third in the race. India's T20I chief Harmanpreet Kaur was named the skipper of the ICC ladies' T20I group of the year. In the interim, New Zealand's Suzie Bates was named the chief of the ICC ladies' ODI group of the year.

8) Who is New Information Chief Commissioner Government appoint?
a) Sudhir Bhargava b) A. N. Tiwari c) Satyananda Mishra  d) Wajahat Habibullah
Answer: Sudhir Bhargava
Explanation
Sudhir Bhargava appointed New Information Chief Commissioner; Government appoints
Sudhir Bhargava, a data magistrate in the Central Information Commission as the new boss data official. The administration has additionally selected four new data officials. President Ram Nath Kovind has endorsed the arrangement of previous civil servants Yashwardhan Kumar Sinha, Vanaja N Sarna, Neeraj Kumar Gupta, and Suresh Chandra as the new data officials. The arrangements came a long time after the Supreme Court requested that the Center reveal the procedure of arrangement of the individuals from the Central Information Commission, including subtleties on candidates and hunt boards of trustees.


9) Who wins National Nritya Shiromani Award 2019?
a) Shweta  b) Vidhya c) Anindita d) Anitha
Answer: Anindita
Explanation
Anindita to get Nritya Shiromani Award
National Nritya Shiromani Award 2019 for Anindita Neogy Anaam will be regarded with the National Nritya Shiromani grant for advancing the move from over the world. This honor of national notoriety has been given in the past to the remarkable Indian established move entertainers and performers of India and abroad. The honor would be given on her in Cuttack on the opening day of the tenth Cuttack Mahotsav: International Dance and Music celebration in Cuttack on second January 2019.

10) Which country to grow by 7.5% in 2019; Settled GST, credit flows had a positive effect?
a) India b) China c) Japan d) Saudi Arabia
Answer: India
Explanation
India to grow by 7.5% in 2019; Settled GST, credit flows had a positive effect  CII
Development Outlook for 2019', Confederation of Indian Industry (CII) expressed that India will remain the quickest developing significant economy with GDP development assessed to be 7.5% in FY19. The reasons referred to for the development are: Better interest conditions, settled GST usage, limit extension coming about because of developing interests in the framework and better credit inflow particularly in the administration area (that is of 24%). Moreover, CII had recommended the accompanying: just three sections for GST – a standard rate, a higher rate for negative mark products and a lower rate for some mass utilization things – and the consideration of powers, land, power, and liquor in the ambit of the demand. RBI to have loaning limitations on banks under the PCA (provoke and restorative activity) and make a constrained unique liquidity window to meet crises of budgetary foundations. the digitization of land records, The online single window frameworks in states and implementing contracts among measures to upgrade simplicity of working together.


Post a Comment

0 Comments