ad

GK & Current Affairs Quiz 12 January 2019

GK & Current Affairs Quiz 12 January 2019

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) According to the World Bank Report, India's economy will accelerate to how much % in 2019-20?
a) 9.5 b) 6.8 c) 7.5 d) 8.6
Answer: 7.5
Explanation
India's growth rate to touch 7.5 percent in 2019-20: World Bank
The World Bank has said that India's economy will quicken to 7.5% in 2019-20 as utilization stays hearty and speculation development proceeds in the nation. It additionally included that India will hold its situation as the quickest developing significant economy on the planet) World Bank's report has likewise anticipated India's 2020-21 and 2021-22 financial years' development rate at 7.5%. In South Asia, Pakistan's development rate is conjecture to fall definitely from last financial year's 5.8 percent to 3.7 percent this monetary year.

2) Which state has become the third state to withdraw the General Consent given to CBI to probe cases in the state?
a) Chhattisgarh b) West Bengal c) Andhra Pradesh d) Telangana
Answer: Chhattisgarh
Explanation
Chhattisgarh becomes 3rd state to bar CBI from probing cases
After Andhra Pradesh and West Bengal, Chhattisgarh has turned into the third state to pull back the General Consent given to CBI to test cases in the state. The CBI should now look for authorization before exploring any new cases in Chhattisgarh.

3) How many new political parties recently seek registration from Election Commission?
a) Five b) Seven c) Nine d) Twelve
Answer: Seven
Explanation
Seven political parties seek registration from EC
With the Lok Sabha decisions around the corner, no less than seven political gatherings have looked for enrollment from the Election Commission (EC) in the ongoing past, authorities said Tuesday. The associations are - Bhartiya Vikash Dal-United, Loktantrik Jan Swaraj Party, National Awami United Party, Purvanchal Navnirman Party, Rashtriya Janshakti Samaj Party, Sakala Janula Party and Swatantra Party (Jan). The Commission had last enlisted 22 political gatherings in November 2018. At present, there are more than 1,900 enrolled parties in the nation, out of which just a couple are perceived by the EC, the surveys guard dog. Out of the perceived gatherings, seven are national gatherings, while 59 are state parties. The Lok Sabha surveys are relied upon to be held amidst this year.

4) A report by World Economic Forum (WEF) said that India is set to become the worlds of what largest consumer market by 2030?
a) 2nd b) 5th c) 4th d) 3rd
Answer: 3rd
Explanation
India to become world's third largest consumer market by 2030 WEF
A report by World Economic Forum (WEF) said that India is set to end up the world's third-biggest buyer showcase behind just USA and China by 2030. Shopper spending in India is relied upon to develop from 1.5 trillion US dollar at present to six trillion US dollar by 2030. With the yearly GDP development rate of 7.5 percent, India is at present the world's 6th biggest economy.


5) The Center has approved for the setting up of 4 AIIMS in Which and which state?
a) J&K and Gujarat b) Assam & Uttar Pradesh c) Maharashtra & Karnataka d) Rajasthan & West Bengal
Answer: J&K and Gujarat
Explanation
Cabinet approved the setting up of 3 AIIMS in J&K and Gujarat
The Union Cabinet affirmed the setting up of three All India Institutes of Medical Sciences in Jammu and Kashmir and Gujarat. The establishments will be set up under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana) These will be in Samba in Jammu at an expense of Rs. 1,661 crore, in Pulwama in Kashmir at an expense of Rs. 1,828 crore, and in Rajkot, Gujarat, at an expense of Rs. 1,195 crore. The goal is to build up the new AIIMS as Institutions of National Importance for giving quality tertiary social insurance, therapeutic training, nursing instruction and research in the area. The Cabinet endorsement likewise includes the formation of a post of the executive with a fundamental pay of Rs. 2,25,000 for every one of the three AIIMS. The expense of development, activity, and support of the three AIIMS will be completely borne by the Central government.

6) Which country is developing an advanced compact size radar for the Navy which can maintain constant surveillance over an area of the size of India?
a) South Korea b) Pakistan c) Japan d) China
Answer: China
Explanation
China's new naval radar can monitor an area the size of India
China is building up a propelled conservative size radar for the Navy which can keep up steady reconnaissance over a region of the extent of India) The ship-based Over-the-Horizon (OTH) radar framework "will expand (the Chinese) Navy's data gathering capacities in basic territories" including the South China Sea, Indian Ocean, and the Pacific Ocean.

7) Which of the following Bill would grant recognition to trade unions and check arbitrary nomination by the government?
a) The Indian Tolls Act, 1851 b) Trade Unions Act, 1926 c) Trade Marks Act, 1999 d) Trade Disputes Act, 1929
Answer: Trade Unions Act, 1926
Explanation
Centre introduced the Trade Unions Act, 1926 in LS
Focus presented a Bill in the Lok Sabha to change the Trade Unions Act, 1926. The Center said that the Bill would give acknowledgment to exchange associations, guarantee portrayal of specialists in tripartite bodies and check subjective selection by the legislature. The CPI(M) individuals challenged presenting the Bill and exited in dissent.

8) IWF President Named As Chef de Mission for Which Olympics?
a) Tokyo Olympics b) Athens Olympics c) Los Angeles Olympics d) London Olympics
Answer: Tokyo Olympics
Explanation
IWF President Named As Chef de Mission for Tokyo Olympics
The leader of the Indian Weightlifting Federation (IWF), Birendra Prasad Baishya, has been named Chef de Mission for the 2020 Tokyo Olympics. It is out of the blue that the Weightlifting has concurred with the respect of Chef de Mission for the Olympics.


9) Who breaks Bishan Bedi's 44-year old record in Ranji Trophy?
a) Ashutosh Aman b) Aditya Kaushik, c) Ishant Sharma, d) Unmukt Chand
Answer: Ashutosh Aman
Explanation
Ranji Trophy Bihar spinner Ashutosh Aman breaks Bishan Bedi's 44-year old record
Bihar left-arm spinner Ashutosh Aman scratched his name in record books, outperforming the incomparable Bishan Singh Bedi as the most noteworthy wicket-taker in a Ranji Trophy season in the wake of asserting his 65th scalp in Moun-ul-Haq arena Patna, Bihar. Ashutosh Aman hails from Gaya, Bihar and he is likewise a representative in Indian Air Force.

10) Who is the Hindu Group new AFMF President?
a) N.Ram b) Suresh Rajan c) Naresh Iyer d) Karthick Suraj
Answer:  N.Ram
Explanation
Ram of the Hindu Group is new AFMF President
Narasimhan Ram, Chairman, the Publishing Private Limited, has been elected President of the Alliance for Media Freedom (AFMF), a cross-media backing and activity gathering of media association, advertisers, and columnists. While naming him as the leader of the Alliance, his job in ruining the endeavors of governments and tyrant components to hinder the autonomous working of the media was recognized)

Post a Comment

0 Comments