ad

GK & Current Affairs Quiz 11 January 2019

GK & Current Affairs Quiz 11 January 2019

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) What type of exemption limit doubled to give relief to small businesses?
a) Goods and Service Tax b) Capital Gains Tax c) Corporate Tax d) Value Added Tax
Answer: Goods and Service Tax
Explanation
GST exemption limit doubled to give relief to small businesses
Back Minister Arun Jaitley raised the yearly turnover for benefiting synthesis plan to Rs 1.5 crore from Rs 1 crore compelling from April 1, 2019, to give help to independent companies under Goods and Services (GST) routine. The Goods and Services (GST) exclusion limit has been multiplied to Rs. 40 lakh yearly turnover and Rs 20 lakh for northeastern states.

2) Who is appointed as the Delhi Pradesh Congress Committee chief?
a) Sheila Dikshit b) Sharmistha Mukherjee c) Vikas Chhikara d) Fairoz Khan
Answer: Sheila Dikshit
Explanation
Sheila Dikshit appointed as Delhi Pradesh Congress Committee chief
Congress boss Rahul Gandhi named Sheila Dikshit, previous Chief Minister as the Delhi Pradesh Congress Committee boss. This move is after the abdication of Ajay Maken from the post referring to sick wellbeing. Sheila Dikshit will be helped by three working presidents, Devender Yadav, Haroon Yusuf, and Rajesh Lilotia. She was the longest serving Chief Minister of Delhi who served for a time of 15 years from 1998 to 2013. Dikshit drove Congress gathering to three successive appointive triumphs in Delhi.


3) Nicolas Maduro was sworn in as President of which of the following country for 2nd term amid economic crisis?
a) Venezuela b) Mexico c) Colombia d) Bolivia
Answer: Venezuela
Explanation
Nicolas Maduro was sworn in as Venezuela Prez for 2nd term amid the economic crisis
Venezuelan President Nicolas Maduro began a second term in office on January 10, 2019, in the midst of the financial and helpful emergency looked by the Latin American nation. Maduro was re-chosen a year ago in the midst of claim of vote purchasing and discretionary extortion. The US, EU and 13 different nations have said that they would not perceive Maduro's Presidency.

4) Who is the Chairman of National Green Tribunal (NGT)?
a) Umesh Dattatraya Salvi b) Adarsh Goel c) Swatanter Kumar d) Ranjan Gogoi
Answer: Adarsh Goel
Explanation
BBMP plans to decentralize waste processing
Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike's (BBMP) plans to decentralize squander preparing has been slowed down with about each of the 13 bio-methanisation plants, five natural waste converters, and eight leaf shaper and shredder plants gathering dust in the course of recent months. As of late, the National Green Tribunal's (NGT) Southern Regional Monitoring Committee proposed to the BBMP to decentralize preparing of strong waste by setting up little scale handling units. The municipal body is currently intending to restore the bio-methanisation plants, which were set up in various parts of the city between April 2014 and July 2015.


5) Which of the following State police recently received the Award for the Best Crime Detection (ABCD) for 2018?
a) Uttar Pradesh b) Tamil Nadu c) Karnataka d) Andhra Pradesh
Answer: Andhra Pradesh
Explanation
Gangavaram circle police received the Award for the Best Crime Detection for 2018
The Gangavaram hover police of Chittoor region, Andhra Pradesh, got the Award for the Best Crime Detection (ABCD) for 2018 from the Chief Secretary Anil Chandra Punetha and Director General of Police R.P. Thakur in Vijayawada) The honor was given on the hovering staff for comprehending the gold burglary case that occurred under the Bangarupalem station restricts on December 8 last. Inside seven days, extraordinary gatherings framed by Superintendent of Police (SP) Vikrant Patil focused in on the Maharashtra posse and caught five charged, other than recuperating 4.3 kg of gold out of the 5.75 kg gold lifted by the group from two administrators of a Mumbai gold merchant.

6) What is the estimated cost Gangajal project, which was recently launched by the Prime Minister in Agra?
a) Rs.2,650 crores b) Rs.2,550 crores c) Rs.2,790 crores d) Rs.2,880 crores
Answer: Rs.2,880 crores
Explanation
PM Modi launched project connecting Ganga to Agra
Executive Shri Narendra Modi propelled a progression of advancement ventures worth Rs. 2900 Crores for the Agra city and the connecting territories. The Prime Minister committed to the country, Gangajal venture, which will give Agra better and progressively guaranteed water supply, at an expected expense of Rs.2880 crores. Gangajal venture expects to bring 140 cusecs of Ganga water to Agra) This will help meet the drinking water requests in the city.


7) According to the ranking by Henley and Partners Passport Index, the Indian passport has been ranked as the how much most powerful in the world?
a) 68 b) 79 c) 54 d) 85
Answer: 79
Explanation
Japan's passport ranked world's most powerful, India's 79th
As indicated by the Henley Passport Index, Japan has held its best spot as the world's most dominant identification this year, with its subjects ready to enter 190 nations without requiring a visa) India's international ID was positioned 79th, having sans visa access to 61 goals. Singapore and South Korea come next with access to 189 nations each while France and Germany share the third spot with access to 188 nations each.

8) PM Modi recently launched road, sewerage projects in Maharashtra at an investment of Rs. how much crore?
a) 1,100 b) 2,500 c) 1,400 d) 2,300
Answer: 1,100
Explanation
PM Modi launched road, sewerage projects in Maharashtra
Leader Narendra Modi propelled the four-laning of Solapur-Osmanabad area of NH-211, underground sewerage framework and three sewage treatment plants created at a venture of 1,100 crores in Maharashtra) PM likewise established the framework stone for a 1,811 crore lodging task of 30,000 units under the Pradhan Mantri Awas Yojana) The lodging undertaking will profit the destitute poor like cloth pickers, rickshaw pullers, material, and beedi specialists.


9) Who is the author of the book We are Displaced?
a) Kamila Shamsie b) Malala Yousafzai c) Mohsin Hamid d) Umera Ahmad
Answer: Malala Yousafzai
Explanation
Malala Yousafzai has written a new book titled We are Displaced
Malala Yousafzai, the Nobel Peace Prize champ and Pakistani dissident, has composed another book, titled We are Displaced, graphing her encounters venturing to the far corners of the planet and visiting exile camps. Distributors Weidenfeld and Nicolson and Hachette India said that her movements through the exile camps drove her to reevaluate her very own dislodging. In We are Displaced, Malala not just investigates her own account of acclimating to another life while yearning for home, yet she additionally shares the individual accounts of a portion of the extraordinary young ladies she has met on her different voyages, young ladies who have lost their locale, relatives and frequently the main world they've known.

10) Who officially joined Facebook India as VP and MD?
a) Niraj Sharma b) Suresh Sharma c) Ajit Mohan d) Naresh Karthick
Answer: Ajit Mohan
Explanation
Ex-Hotstar CEO Ajit Mohan officially joined Facebook India as VP and MD
Ajit Mohan formally assumed control as Facebook India's new Vice President and Md) He succeeded Umang Bedi who left the post on October 2017.

Post a Comment

0 Comments