ad

GK & Current Affairs Quiz 10 January 2019

GK & Current Affairs Quiz 10 January 2019


current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) How many states are there in Tamil Nadu?
a) 29 b) 31  c) 33 d) 35
Answer: 33
Explanation
Tamil Nadu state now has 33 districts
Chief  Minister Edappadi K. Palaniswami declared the making of another area by bifurcating Villupuram region. Kallakurichi will be the home office of the new area and its creation has expanded the number of areas in Tamil Nadu to 33. Mr. Palaniswami said Law Minister c) Ve. Shanmugam, Ulundurpet MLA Kumaraguru and nearby inhabitants had made a demand for the formation of another locale.

2) Which company retained the title of the world's biggest planemaker for the seventh straight year?
a) Bombardier b) Boeing  c) Airbus d) Tupolev
Answer: Boeing
Explanation
Boeing worlds largest planemaker for a 7th straight year
US-based Boeing has held its situation as the world's biggest planemaker for the seventh year in succession, conveying a record 806 flying machine in 2018. By and large, the organization saw 893 net requests esteemed at $143.7 billion. Boeing was trailed by its European opponent Airbus which conveyed 800 flying machines a year ago.


3) Who is the Leader of Opposition in the Sri Lankan Parliament?
a) Sirisena b) Ranil Wickremesinghe  c) Jayasuriya d) Mahinda Rajapaksa
Answer: Mahinda Rajapaksa
Explanation
Mahinda Rajapaksa was named the Leader of Opposition in the Sri Lankan Parliament
Previous President Mahinda Rajapaksa was named the Leader of Opposition in the Sri Lankan Parliament. The declaration came as a reaffirmation of Speaker Karu Jayasuriya's prior position recognizing Mr.Rajapaksa as Opposition pioneer, which MPs of the Tamil National Alliance (TNA) and some different gatherings had tested on two grounds. Mr.Rajapaksa requested that he be made Leader of Opposition, guaranteeing he had the most astounding number of "MPs in Opposition".

4) What is the name of the new planet that NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) found?
a) HD 21749a b) HD 21749b  c) HA 21749b d) HB 21749b
Answer: HA 21749b
Explanation
NASA's TESS found a new planet
Traveling Exoplanet Survey Satellite (TESS), NASA's most recent planet-chasing test has found another world outside our close planetary system, circling a small star 53 light years away. This is the third new planet affirmed by TESS since its dispatch in April 2018. The planet has been named as HD 21749b) The planets circles a brilliant, adjacent small star around 53 light years away, in the heavenly body Reticulum, and seems to have the longest orbital time of the three planets so far distinguished by TESS.


5) Which of the following Iranian Bank has been allowed by the Indian Government to open a branch in Mumbai?
a) Maskan Bank b) Sepah Bank  c) Pasargad Bank d) Tejarat Bank
Answer: Pasargad Bank
Explanation
India allows Iran's Bank Pasargad to open a branch in Mumbai
The move is relied upon to encourage exchanges identified with India's oil buys from Iran in the midst of US sanctions. Close by, India's state-possessed UCO Bank will open a branch in Iran. The banks will likewise deal with exchanges identifying with the task at Iran's Chabahar Port which India is creating. India has assumed control activities of the Chabahar port in the Sistan-Balochistan area of Iran, the first run through India will work a port outside its region. Iran is one of India's best wellsprings of oil and however, New Delhi has diminished its imports under US weight.

6) The Interim budget session of Parliament is likely to be held from when
a) January 30 to February 10 b) January 30 to February 11  c) January 31 to February 13 d) January 31 to February 12
Ashwar: January 31 to February 13
Explanation
Interim Budget session likely from January 31 to February 13
It is relied upon to be the last session of the current Lok Sabha as general races are expected in April-May 2019. Back Minister Arun Jaitley will show the interval spending plan for 2019-20 financial on February 1, as chosen in the gathering by the Cabinet Committee on Parliamentary Affairs. This will be the 6th successive spending plan to be introduced by Jaitley.


7) Reserve Bank of India (RBI) has agreed to provide $how much million to the Central Bank of Sri Lanka (CBSL) under the SAARC swap facility.?
a) 400 b) 375  c) 350 d) 425
Answer: 400
Explanation
RBI provides USD 400 million to Sri Lanka's central bank under swap deal
Save Bank of India (RBI) has consented to give $400 million to the Central Bank of Sri Lanka (CBSL) under the SAARC swap office, to help the island country's stores. CBSL has asked for a further respective swap plan of $1 billion from RBI which is "underthought". SAARC Full frame - South Asian Association for Regional Cooperation. Sri Lanka Central Bank senator - Indrajit Coomaraswamy Sri Lanka Finance Minister - Mangala Samaraweera.

8) On 9th January 2019, Rajya Sabha approved amending the Constitution to provide how much percent reservation to economically poor in the general category in jobs and education?
a) 10% b) 17%  c) 12% d) 15%
Answer: 10%
Explanation
Rajya Sabha Cleared 10 percent quota for economically weak in the general category
The multi-day after Lok Sabha, the Rajya Sabha on ninth January 2019 passed the Constitution (One Hundred and Twenty Fourth Amendment) Bill 2019 to present a 10% booking for monetarily flimsier segments among general classification for employment and instructive foundations. The bill was upheld by 165 individuals while seven individuals cast a ballot against it. The bill had the help of 323 officials in the lower house. The quantity is well beyond 50 percent commanded for the SCs, STs and the OBCs. The significant stations to profit by the proposed law are Brahmins, Rajputs (Thakurs), Jats, Marathas, Bhumihars, a few exchanging ranks, Kapus and Kammas among other upper standings. The Bill corrects Article 15 of the Constitution, by including a proviso which enables states to make "uncommon arrangement for the headway of any financially flimsier segments of natives".


9) Which bank Forms Committee To Boost Digital Payments?
a) Reserve Bank of India b) Dena bank  c) Canara Bank d) State Bank of India
Answer: Reserve Bank of India
Explanation
Reserve Bank of India Forms Committee To Boost Digital Payments
Hold Bank of India (RBI) established a High-Level Committee on Deepening of Digital Payments to support digitization of installments and improve money related consideration. The five-part council headed by UIDAI's previous Chairman Nandan Nilekani will incorporate RBI's previous Deputy Governor Mr. H.R. Khan and Former Secretary, Ministry of Information Technology, Mrs. Aruna Sharma among others.

10) Who Becomes 1st Indian to Head Global Solar Council?
a) Pranav R Mehta b) Suresh Kumar c) Naresh Kumar d) Rajnath Singh
Answer: Pranav R Mehta
Explanation
Pranav R Mehta Becomes 1st Indian to Head Global Solar Council.
A visionary in the field of Solar Energy and the administrator of National Solar Energy Federation, Pranav R Mehta assumed control as the leader of Global Solar Council (GSC). He has turned into the main Indian to head the GSC. The Global Solar Council (GSC) was propelled on December 6, 2015, after the notable United Nations Climate Change Conference (UN COP 21).
Pranav R Mehta Becomes 1st Indian to Head Global Solar Council


Post a Comment

0 Comments