ad

GK Current Affairs Quiz 1 January 2019

GK & Current Affairs Quiz 1 January 2019

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,

1) Who is first Indian wicket-keeper to claim 20 catches in Test series?
a) Rishabh Pant b) K. L. Rahul c) Dinesh Karthik d) MS Dhoni
Answer: Rishabh Pant
Explanation
Rishabh Pant first Indian wicket-keeper to claim 20 catches in Test series
Indian wicket-guardian batsman Rishabh Pant turned into the nation's first attendant to finish twenty gets in a Test arrangement, amid the last day of the 'Boxing Day Test'. Gasp outperformed previous cricketers Naren Tamhane and Syed Kirmani who had recorded nineteen rejections in 1954-55 and 1979-80 individually. Australia's Brad Haddin holds the record for taking most gets in a Test arrangement (29).

2) Which country approves USD 8 billion rail and road tunnel link to Denmark?
a) United Kingdom b) Germany c) United States of America d) Canada
Answer: Germany
Explanation
Germany approves USD 8 billion rail and road tunnel link to Denmark
German specialists gave their endorsement to a US$8 billion (6.30 billion pounds) rail and street burrow connecting Denmark and Germany, regardless of natural protests. It is part-financed by the European Union. The 19 km (11.8 miles) Fehmarnbelt interface, associating the Danish island of Lolland to the island of Fehmarn on the German side, was expected to be finished in 2024.


3) Which country promotes 2019 as the year of investment in the backdrop of wider business with India?
a) Russia b) Uzbekistan c) Israel d) France
Answer: Uzbekistan
Explanation
Uzbekistan promotes 2019 as the year of investment in the backdrop of wider business with India
The leader of Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev declared 2019 as the 'Time of Active Investment and Social Development' in the background of proposed ventures from India to support the economy of the Central Asian nation, in his yearly deliver to the Parliament. The President expressed that solid estimates will be gone up against making an open economy, fundamentally enhancing the business condition and venture atmosphere and lessening the state nearness in the economy. He focused on that venture was the driver of the economy, new advances, propelled involvement, and exceptionally qualified experts accompany speculations into all parts and areas.

4) Who to inaugurate Indian Science Congress-2019 in Punjab on January 3?
a) Shri Venkaiah Naidu b) Shri Suresh Prabhu c) Shri Narendra Modi d) Shri Arun Jaitley
Answer: Shri Narendra Modi
Explanation
Prime Minister Narendra Modi to inaugurate Indian Science Congress-2019 in Punjab on January 3
Leader Narendra Modi will introduce Indian Science Congress-2019 in Jalandhar, Punjab on the third of one month from now. This will be the 106th release of the occasion dependent on the topic 'Future India: Science and Technology'. The head administrator will likewise address around 30,000 representatives, including Nobel laureates, prominent researchers, policymakers, youthful analysts and school kids, from the nation over and abroad. Amid the five-day long Congress, in excess of 100 gatherings and occasions on science and innovation will be held.


5) Which state MNJ Institute of Oncology and Regional Cancer Centre entered Guinness Book of World Records; also received High Range Book of World Records recognition?
a) Tamil Nadu b) Tamil Nadu c) Telangana d) Andhra Pradesh
Answer: Telangana
Explanation
Telangana MNJ Institute of Oncology and Regional Cancer Centre entered Guinness Book of World Records; also received High Range Book of World Records recognition
MNJ Institute of Oncology and Regional Cancer Center has turned into the primary State-run healing facility in Telangana to go into Guinness Book of World Records. The Guinness acknowledgment to the clinic has wanted leading the biggest men's well-being mindfulness program on prostate malignancy, which was gone to by 487 men in a solitary day.

6) US Adventurer Completes 1st Unaided Solo Trek Across which continent?
a) North America b) Asia c) Antarctica d) Europe
Answer: Antarctica
Explanation
US Adventurer Completes 1st Unaided Solo Trek Across Antarctica
A 33-year-elderly person Colin O'Brady from the United States turns into the principal individual to finish a performance trek crosswise over Antarctica with no help. He completed the 1,500km voyage over the solidified landmass in 54 days, hauling his provisions on a sled as he skied in bone-chilling temperatures from north to south.


7) Which small finance Bank gets RBI nod to operate as a scheduled bank
a) ESAF small finance bank b) Equitas Small Finance Bank  c) Dena Small Finance Bank d) Finotech Small Finance bank
Answer: ESAF small finance bank
Explanation
ESAF small finance bank gets RBI nod to operate as a scheduled bank
ESAF Small Finance Bank got the Reserve Bank endorsement to work as a planned bank making it the fifth booked bank that works from Kerala after Federal Bank, South Indian Bank, Catholic Syrian Bank, and Dhanlaxmi Bank. The ESAF Small Finance Bank Ltd has gotten the RBI's endorsement for consideration in the second calendar of the RBI Act, 1934 clearing its approach to work as a booked bank. The ESAF Small Finance Bank Ltd has gotten the RBI's endorsement for consideration in the second timetable of the RBI Act, 1934 clearing its approach to work as a booked bank. In 2016, RBI offered an endorsement to ESAF MFI alongside 9 different candidates to begin managing account tasks as a little back bank and inside of two years of its initiation of activities, it has gotten the booked bank tag. On the task front, the ESAF Small Finance Bank has a system of 432 outlets crosswise over 13 states with 2.6 million clients and an advanced book of Rs 4,660 crore and stores if over Rs 3,300 crore.

8) Center has given an extension of 6 months to complete the ongoing exercise for updating the NRC in which state?
a) Bihar b) Assam c) Manipur d) Arunachal Pradesh
Answer: Assam
Explanation
Center has given an extension of 6 months to complete the ongoing exercise for updating the NRC in Assam
The Center given an augmentation of a half year to finish the progressing exercise for refreshing the National Register of Citizens (NRC) in Assam by 30th June 2019 as the count of subjects in the NRC can't be finished inside the before indicated date of 31st December 2018. The Registrar General of India, Mr. Sailesh issued a notice that expressed the Central Government considers the augmentation vital in lieu of open enthusiasm to finish the refresh of the National Register of Citizens. The primary notice in regards to the equivalent was issued by the Government on sixth December 2013 and had set a due date of 3 years to finish the whole procedure yet from that point forward five expansions have been given yet the activity had not been finished.


9) PM Modi inaugurated 6th International Rice Research Institute in which city?
a) Prayagraj b) Lucknow c) Agra d) Varanasi
Answer: Varanasi
Explanation
PM Modi inaugurated 6th International Rice Research Institute in Varanasi
PM Narendra Modi visited Varanasi and Ghazipur in Uttar Pradesh. He committed the sixth International Rice Research Institute (IRRI), South Asia Regional Center (ISARC) to the country. The Institute is worked at the grounds of National Seed Research and Training Center (NSRTC) in Varanasi. Amid the visit, he established the framework stone of restorative College in Ghazipur. He likewise discharged a memorial postal stamp on Maharaja Suheldev. Another critical declaration is the SAMPANN programming which is produced to facilitate the issues of retired people. PM Modi additionally introduced 15 ventures worth Rs. 80 crore in his body electorate Varanasi.

10) The government has doubled the export incentives for onion farmers from existing 5 percent to how much percent?
a) 8 b) 10 c) 20 d) 15
Answer: 10
Explanation
Government doubles export incentives for onion farmers to 10 percent
The government has multiplied the fare impetuses for onion ranchers from existing 5 percent to 10 percent. This is the aftereffect of soak drops as of late in the costs for onions, staple nourishment in India. The fare motivation for new Onions was zero preceding July 2018. Amid July this year, the motivating forces were presented at the rate of five percent. The Ministry stated, presently, with the present increment, Onions appreciate one of the most elevated motivators for Agro-sends out.

Post a Comment

0 Comments