ad

GK Current Affairs Quiz 30 December 2018

GK & Current Affairs Quiz 30 December 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) Which country Cabinet approved to issue 'Panda bond' in Chinese currency?
a) Saudi Arabia b) Afghanistan c) Pakistan d) Bangladesh
Answer: Pakistan
Explanation
Pakistan Cabinet approved to issue 'Panda bond' in Chinese currency
The government bureau endorsed the issuance of Pakistan's first renminbi-designated securities to raise advances from Chinese capital markets, as the nation bit by bit moves towards giving the Chinese money a status at standard with that delighted in by the US dollar. The loan fee may extend above 5.5% however the last cost must be resolved at the season of propelling the bond. The Philippines has likewise raised RMB1.46 billion through renminbi-named securities at a loan cost of 4.75%. In the Long-term Plan of the China-Pakistan Economic Corridor (2017-30) the two nations had chosen to utilize renminbi as the second universal cash to decrease Pakistan's dependence on the dollar. Current Finance Minister of Pakistan - Asad Umar.

2) Who is appointed as Chief Justice of new Andhra HC?
a) Chagari Praveen Kumar b) Govind Mathur c) Naresh Harishchandra Patil d) Ajay Kumar Tripathi
Answer: Chagari Praveen Kumar
Explanation
Chagari Praveen Kumar appointed as Chief Justice of new Andhra HC
He will end up acting Chief Justice of AP High Court, with impact from Jan 1, 2019. Prior, the Union Law Ministry issued a request marked by President Ram Nath Kovind, which said Andhra Pradesh will have its own High Court at its capital Amaravati and the Hyderabad High Court will turn out to be High Court for Telangana.


3) Indian Railways announced how many percent fare concession for transgender senior citizens?
a) 55% b) 35% c) 60% d) 40%
Answer: 40%
Explanation
Indian Railways announced 40% fare concession for transgender senior citizens
The concession for an individual of the third sexual orientation, matured 60 years or above, will be accessible from January 1, 2019. Till now, just men who are 60 years or more, and ladies matured 58 years or more got the concession. The rate of concession is 40 percent for men and 50 percent for ladies. In spite of the fact that a section for transgender (T) was presented in the reservation frame, the concession was not acceptable to them. As of December of 2018, the Indian Railways offers concessions on ticket costs to 53 distinct classifications extending from 10 percent to 100 percent.

4) World's busiest single-runway airport after Mumbai sold for USD 3.7 bn in which airport?
a) London Gatwick Airport b) Tokyo Haneda Airport c) Beijing Capital International Airport d) London Heathrow Airport
Answer: London Gatwick Airport
Explanation
World's busiest single-runway airport after Mumbai sold for USD 3.7 bn
French framework goliath Vinci has consented to secure control of London's Gatwick Airport, the world's second-busiest single runway air terminal after Mumbai, for $3.7 billion. Vinci, which oversees 45 airplane terminals in 12 nations including Chile and Cambodia, will claim a 50.01% stake in Gatwick Airport. The buy comes in front of the UK's takeoff from the European Union on March 29.


5) Which bill Cabinet approved the draft National Commission for?
a) Indian System of Medicine Bill 2018 b) Commission for Indian System of Medicine Bill, 2018 c) A & B Both d) None of these
Answer: Indian System of Medicine Bill 2018
Explanation
Cabinet approved the draft National Commission for Indian System of Medicine Bill
The Union Cabinet affirmed the draft National Commission for Indian System of Medicine Bill, 2018. The NCIM will advance the accessibility of moderate human services benefits in all parts of the nation. The draft Bill will empower the constitution of a National Commission with four self-sufficient sheets to conduct by and large instruction in Ayurveda, Unani, Siddha, and Sowarigpa. There are two basic sheets, in particular the leading body of evaluation and rating to survey and concede consent to instructive foundations of Indian frameworks of prescription, and leading group of morals and enrollment of specialists of Indian frameworks of drug to keep up a National Register and moral issues identifying with training under the National Commission for Indian Medicine. The Bill proposes a passage and a left test that all alumni need to clear to get rehearsing licenses. This is to survey the standard of instructors before arrangement and advancements.

6) India announced Rs.4,500 crore assistance for Which country?
a) Nepal b) Brunei c) Bangladesh d) Bhutan
Answer: Bhutan
Explanation
India announced Rs.4,500 crore assistance for Bhutan
Leader Narendra Modi reported that India will help Bhutan's improvement needs by giving Rs.4,500 crore while visiting Bhutan's Prime Minister Lotay Tshering. Dr.Tshering demonstrated his administration's duty to keep up warm ties with India. Bhutan stays one of the key beneficiaries of advancement help from India. As indicated by the Ministry of External Affairs, India gave Rs.4,500 crore to the eleventh five-year plan that endured somewhere in the range of 2013 and 2018. India is focused on supporting Bhutan's next five-year intend to start without further ado. Mr. Modi said that to share the advantage of the South Asian Satellite, the Indian Space Research Organization (ISRO) is advancing with plans to set up a ground station in Bhutan that will help in telemedicine, catastrophe alleviation, and atmosphere patterns.


7) Which state government approved NCERT syllabus in schools?
a) Manipur b) Tripura c) Assam d) Nagaland
Answer: Tripura
Explanation
Tripura government approved NCERT syllabus in schools
The Tripura government affirmed the proposition for supplanting the school schedule common under the past Left Front routine with the NCERT educational modules in all the State-run and supported schools from the following scholarly session, starting April 2019. It had likewise proposed the usage of the Central Board of Secondary Education (CBSE) prospectus overall administration and government-supported schools in the State. The legislature had likewise chosen to bring a statute to comprise a State-level advanced education board as per the orders of the Union Ministry of Human Resource Development.

8) What is the cost estimated for ISRO's project Gaganyaan programme?
a) 1,00,000 Crore b) 10,000 Crore c) 1,000 Crore d) 900 Crore
Answer: 10,000 Crore
Explanation
Cabinet approved the Gaganyaan programme
the Cabinet endorsed the Gaganyaan program, which will send three Indian space travelers to space for up to seven days by 2022 at an expense of Rs.10,000 crore. As a major aspect of the program, two unmanned flights and one kept an eye on the flight will be attempted. The showing for the main human spaceflight is focused to be finished inside 40 months of the endorse date. The Indian Space Research Organization (ISRO) has built up the dispatch vehicle GSLV MK-III, which has the vital payload capacity to dispatch a three-part team module in low earth circle. The ISRO has likewise tried the team escape framework which is a fundamental innovation for human space flight. Components of the existence of an emotionally supportive network and the space suit have additionally been acknowledged and tried.


9) National Children's Science Congress Begins in which city?
a) Chennai b) Bhubaneswar c) Bhopal d) Kochi
Answer: Bhubaneswar
Explanation
National Children's Science Congress Begins In Bhubaneswar
Odisha Chief Minister Naveen Patnaik introduced the 26th release of National Children's Science Congress in Bhubaneswar in which upwards of 800 understudies from ten Asian and seven Gulf nations are partaking. The current year's subject is 'Science, Technology, and Innovations: For perfect, green and solid country.

10) Which Short documentary film award in Asia South East International Short Film festival in Cambodia on 28 December 2018?
a) A Girl In The River b) Finding Beauty in Garbage c) Saving Face d) None of these
Answer: Finding Beauty in Garbage
Explanation
Finding Beauty in Garbage Short documentary film award in Asia South East International Short Film festival in Cambodia on 28 December 2018
Discovering Beauty in Garbage", a narrative film dependent on the trash of Dibrugarh town in Assam has gotten the Best Short narrative film grant in Asia South East International Short Film Festival at Phnom Penh in Cambodia, its maker said on Friday. The film celebration was held at Phnom Penh as of late. The Film which depends on the trash of Dibrugarh town in upper Assam has additionally been chosen for unique screening during the current year's Short and Sweet Film celebration Utah, USA, Ooty Film Festival and Bengal International Film celebration, said Satyam Dutta, the maker of the film. The seven-moment movie was delivered, coordinated and scripted by Dutta who is an Indian Revenue Service (IRS) officer directly posted in Dibrugarh.

Post a Comment

0 Comments