ad

Top Current Affairs Quiz | Latest Current Affairs Quiz | 8rd December 2018

Top Current Affairs Quiz - Latest Current Affairs Quiz - 8rd December 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz, current affairs, current affairs today



1) Which Ministry of New and Renewable conferred with Skoch Award?
a) Energy b) Home Affairs c) External Affairs d) None of these
Answer: Energy
Explanation
Ministry of New and Renewable Energy conferred with Skoch Award

The Ministry of New and Renewable Energy has gotten the Skoch Award for National Significance. The service got the honor for its motivation and basically pretended in introducing around 73 GW sustainable power source limit in the nation. The honor was gotten by the Secretary of the Ministry of New Renewable Energy, Anand Kumar.

2) Who is Indian govt appoints as new Chief Economic Advisor?
a) Urjit Patel b) Krishnamurthy Subramanian c) Arvind Panagariya d) Raghuram Rajan
Answer: Krishnamurthy Subramanian
Explanation
Indian govt appoints Krishnamurthy Subramanian as new Chief Economic Advisor

The Indian government has delegated Dr. Krishnamurthy Subramanian as the new Chief Economic Advisor. Subramanian fills in as an Associate Professor at the Indian School of Business, Hyderabad. Subramanian is one of the world's driving specialists in managing an account, corporate administration and financial strategy. He will have a residency for three years.


3) Which Caste approves Centre’s draft witness protection scheme?
a) ST b) SC c) Adaviyar d) Nekar
Answer: SC
Explanation
SC approves Centre’s draft witness protection scheme

The Supreme Court has endorsed the Center's draft observer security plot. The SC has requested that all states execute the plan till the Parliament turns out with enactment for it. The draft observer insurance plot has been finished an interview with the National Legal Services Authority (NALSA) and Bureau of Police Research and Development (BPRD). It has three classifications of observers dependent on the apparent risk.

4) Who is elected to UN’s Socio-Economic Cultural Panel?
a)  Pankaj Saran b) Preeti Saran c) A and B Both d) None of these
Answer: Preeti Saran
Explanation
Preeti Saran elected to UN’s Socio-Economic Cultural Panel

Preeti Saran has been chosen to an Asia Pacific seat on the UN's Committee on Economic, Social and Cultural Rights (CESCR). The previous senior Indian ambassador was chosen unopposed. The board meets in Geneva and holds two sessions for every year.

5) Which is India’s second container cargo sector on Inland Waterways?
a) Kolkata-Delhi b) Kolkata-Panaji c) Kolkata-Patna d) Kolkata-Mangalore
Answer: Kolkata-Patna
Explanation
Kolkata-Patna is India’s second container cargo sector on Inland Waterways

Kolkata-Patna has turned into the nation's most recent Inland Water Transport (IWT) course for holder payload development on the National Waterway-1. The main course for the equivalent was among Kolkata and Varanasi. The NW-1 (River Ganga) is being created as a major aspect of the Jal Marg Vikas Project (JMVP).


6) Which to be the first country to make public transport free?
a) Luxembourg  b) Trier c) Belgium d) Strasbourg
Answer: Luxembourg
Explanation
Luxembourg to be the first country to make public transport free

Luxembourg is set to wind up the primary nation on the planet to make all open transport free. The nation will actualize the plan in 2020. The fundamental point is to address natural issues and the issue of movement blockage. Beforehand, Luxembourg presented free transport for all individuals younger than 20 years.

7) Which Research institution launched the Centre for Technology and Policing?
a) Indian Institute of Technology Delhi b) Indian Institute of technology Bangalore c) Indian Institute of Technology Madras d) None of these
Answer: Indian Institute of Technology Delhi
Explanation
IIT Delhi launched the Centre for Technology and Policing

The Indraprastha Institute of Information Technology-Delhi (IIIT-D), New Delhi propelled the Center for Technology and Policing. It went for reinforcing the Delhi Police by giving the most recent innovation in the field of wrongdoing anticipation and control. Lieutenant-Governor of Delhi Anil Baijal introduced the Center. The examination exercises at the Center will enable the police to control criminal exercises. It will help the police in criminal ID, peace the executives, digital policing, a movement the board, and battling fear based oppressor exercises utilizing Artificial Intelligence, web-based life examination, biometrics, picture preparing, enormous information, and system criminology. It additionally plans to prepare police workforce to secure learning in utilizing the most recent devices and procedures to help different parts of policing, for example, a movement the executives, a calamity the board, urban wrongdoing, and psychological oppression.


8) Which company becomes the first Indian carrier to have 200 aircraft in its fleet?
a) Spicejet b) IndiGo c) Jet Airways d) Air India
Answer: IndiGo
Explanation
IndiGo becomes the first Indian carrier to have 200 aircraft in its fleet

Four new airplanes have joined the armada, including two Airbus A320 president (VT-IKA and VT-IKB) and two A320 neo (VT IZK AND VT-IZI), taking the armada tally to 200 and number of conveyances to 226. IndiGo as of now offers more than 1,200 flights to 63 residential goals, which incorporate 49 local and 14 universal ones. The carrier, established by very rich people Rahul Bhatia and Rakesh Gangwal, began activities in August 2006 with a Delhi-Imphal flight.

9) Who is appointed CMD of New India Assurance?
a) Atul Sahai  b) Neelam Damodharan  c) Pikkili Ramana Murthy d) None of these
Answer: Atul Sahai
Explanation
Atul Sahai appointed CMD of New India Assurance

Atul Sahai has been selected as the Chairman and Managing Director (CMD) of the nation's biggest general insurance agency New India Assurance for a multi-year time frame.
The post had been lying empty since July 2018 after the previous administrator and overseeing chief G Srinivasan resigned.

10) Gangotri, Yamunotri included under Which scheme?
a) APJ b) SCM c) PRASAD  d) TADP
Answer: PRASAD
Explanation
Gangotri, Yamunotri included under PRASAD scheme

The Center has included Gangotri and Yamunotri in Uttarakhand, Amarkantak in Madhya Pradesh and Parasnath in Jharkhand under a focal plan to create a journey and legacy goals in the nation. With the new increments, the number of locales under the Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive (PRASAD) propelled by the service in 2014-15 has now moved toward becoming 41 out of 25 states. An aggregate 24 extends in 15 states have been endorsed with assessed consumption of Rs 727.16 crore and an aggregate sum of Rs 331.15 crore has been discharged for these activities under the plan since its beginning till date.

Post a Comment

0 Comments