ad

Top Current Affairs Quiz | Latest Current Affairs Quiz | 6rd December 2018

Top Current Affairs Quiz | Latest Current Affairs Quiz | 6rd December 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz


1) WHO reported air pollution kills How much million every year?
a) 5 Million b) 4 Million c) 6 Million d) 7 Million
Answer: 7 Million
Explanation
WHO reported air pollution kills 7 million every year

The 24th Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (COP24) is being held in Katowice, Poland from third to fourteenth December 2018. In that meeting, the World Health Organization (WHO) said that the presentation to air contamination causes 7 million passings worldwide consistently and costs an expected $5.11 trillion in welfare misfortunes internationally. It said that similar human exercises that are destabilizing the Earth's atmosphere additionally contribute straightforwardly to weakness.


2) Who is an Indian-origin woman named South Africa's 1st female chief prosecutor?
a) Shamila N. Chaudhary b) Shamila Batohi c) Shreyanew d) Akshara
Answer: Shamila Batohi
Explanation
Indian-origin woman Shamila Batohi named South Africa's 1st female chief prosecutor

South African President Cyril Ramaphosa has delegated Indian-starting point Shamila Batohi as the nation's first female boss investigator. Batohi will begin her new job as the National Director of Public Prosecutions (NDPP) in February 2019. Batohi is a previous state examiner from KwaZulu-Natal and has filled in as a senior counselor to the investigator in the International Criminal Court since 2009.

3) Prime Minister Inaugurated the longest railroad bridge on what day?
a) December 23 b) December 25 c) December 24 d) December 26
Answer: December 25
Explanation
Prime Minister to inaugurate India's longest railroad bridge on December 25

Leader Narendra Modi will introduce the Bogibeel Bridge, India's longest rail-cum-street connect, falling in the eastern piece of Assam and Arunachal Pradesh on December 25. This venture was first cleared by previous Prime Minister HD Deve Gowda in 1997. The scaffold ranges over the Brahmaputra stream in the northeastern territory of Assam between Dhemaji locale and Dibrugarh region.


4) Who is Ogilvy's Global Creative Chief Officer?
a) Piyush Pandey  b) Ashok Patki c) Prasoon Joshi d) Sam Balsara
Answer: Piyush Pandey
Explanation
Piyush Pandey named Ogilvy's global Creative Chief Officer

WPP Plc.- possessed innovative organization, Ogilvy and Mather, has delegated Piyush Pandey as its worldwide boss imaginative officer (CCO), successful 1 January 2019. With over three many years of involvement in the publicizing business, Pandey has made numerous essential battles for brands, for example, Cadbury, Fevicol and Asian Paints, among others. He has been related with Ogilvy since 1982. In addition, Pandey was the main Asian to be a jury president at the Cannes Film Festival, in 2004.

5) Which and Which country between signed 3,500 crore currency swap agreement?
a) UAS and UAE b) India and UAS c) UAE and India d) None of these
Answer: UAE and India
Explanation
India and UAE signed 3,500 crore currency swap agreement

This understanding will help venture and empower coordinate exchange without utilizing dollars or other global monetary standards. The assertion was marked after the twelfth India-UAE joint commission meeting co-led by External Affairs Minister Sushma Swaraj and the UAE's Foreign Minister Sheik Abdulla canister Zayed al Nahyan in Abu Dhabi. In 2015, China's national bank broadened a money swap concurrence with the UAE Central bank worth $5.54 billion.


6) Which is related to ISRO's heaviest satellite GSAT-11 launched?
a) Boost to net speed  b) Boost to GPR Signal c) A and B Both d) None of these
Answer: Boost to net speed
Explanation
ISRO's heaviest satellite GSAT-11 launched will increase internet speed

France-based Arianespace effectively propelled GSAT-11, the heaviest satellite worked by ISRO from its port in French Guiana. Weighing 5,854 kg, the GSAT-11 will support broadband speeds and give high transmission capacity availability up to 14 gigabits for every second (GBPS) information exchange speed. The satellite's structured lifetime is over 15 years.

7) Which Aerospace company Launches 64 Satellites Aboard Reusable Rocket?
a) NASA b) Indian Space Research Organisation c) Roscosmos d) SpaceX
Answer: SpaceX
Explanation
SpaceX Launches 64 Satellites Aboard Reusable Rocket

SpaceX effectively propelled 64 little satellites, incorporating India's ExseedSAT-1 in the organization's biggest ever "rideshare" mission on a twice-reused Falcon 9 rocket that lifted off from a California launchpad. This is another USA record.


8) Who is becomes the first woman to rank among the Forbes' top five richest celebrities in India?
a) Anushka Sharma b) Deepika Padukone c) Alia Bhatt d) Katrina Kaif
Answer: Deepika Padukone
Explanation
Deepika Padukone becomes the first woman to rank among the Forbes' top five richest celebrities in India

The 32-year-old Indian on-screen character was set forth in the Forbes India Celebrity 100 rundown with her profit achieving Rs 112.80 crore amid 2018. Other ladies to highlight on the Forbes Indian Celebrity 100 include: Actresses Alia Bhatt (Rank 12, Rs 58.83 crore), Anushka Sharma (Rank 16, Rs 45.83 crore), Katrina Kaif (Rank 21, Rs 33.67 crore), Priyanka Chopra (Rank 49, Rs 18 crore), Shuttlers PV Sindhu (Rank 20, Rs 36.50 crore) and Saina Nehwal (Rank 58, Rs 16.54 crore), humorist Bharti Singh (Rank 74, Rs 13.95 crore).

9) Three days 80th Session of Policy Commission of World Customs Organization organized by CBIC held in Which city?
a) Bengaluru b) Hyderabad c) Kolkata d) Mumbai
Answer: Mumbai
Explanation
Three days 80th Session of Policy Commission of World Customs Organization organized by CBIC held in Mumbai

The three-day 80th session of Policy Commission of World Customs Organization finished up in Mumbai. It began on December 3, 2018. It was sorted out by the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC). It was introduced by Finance Minister, Arun Jaitley, and was gone to by 102 agents from 33 countries. The Indian designation was going by Chairman, CBIC, Shri S. Ramesh, alongside Member (Customs), Shri P K Das and senior officers. The fundamental goal of the WCO meeting was to talk about on different issues identified with traditions.

10) Who is won the Sahitya Akademi Award 2018 for Sancharam?
a) S. Ramakrishnan b) B. Jeyamohan c) Charu Nivedita d) Prapanchan
Answer: S Ramakrishnan
Explanation
S. Ramakrishnan won the Sahitya Akademi Award 2018 for Sancharam

S.Ramakrishnan, a Tamil author, explorer, writer, and scriptwriter, has won the Sahitya Akademi Award 2018 for his novel Sancharam. It piercingly catches the lives of nagaswaram players in Kristal Bhoomi, the bone-dry land, of Tamil Nadu. The epic places their music and battle for an occupation with regards to the decrease of horticulture. Mr. Ramakrishnan has dropped his doctoral theory on William Faulkner to end up a full-time author. He said that the prize comes as an acknowledgment for a man who picked a vocation in keeping in touch with, it additionally reveals insight into the lives of the nagaswaram players. Sancharam discusses the broke dreams of nagaswaram player Pakkiri, who needs proportional the statures of music subsequent to finding out about extraordinary performers and their music from his dad.


Post a Comment

0 Comments