ad

Top Current Affairs Quiz - 26 December 2018

Top Current Affairs Quiz - 26 December 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,

1) The Reserve Bank of India (RBI) will soon introduce a new what currency?
a) Rs 75 b) Rs 25 c) Rs 20 d) Rs 1000
Answer: Rs 20
Explanation
RBI to soon issue new Rs 20 note
The Reserve Bank of India (RBI) will before long present another Rs 20 money note with extra highlights, according to an archive of the national bank. The national bank has as of now issued new look money notes in the categories of Rs 10, Rs 50, Rs 100 and Rs 500, other than presenting Rs 200 and Rs 2,000 monetary certificates. The new look notes are being presented since November 2016 under Mahatma Gandhi (New) arrangement. These are distinctive in size and configuration contrasted with the notes issued already. The cash notes, aside from prohibited Rs 500 and Rs 1,000, issued under old arrangement keep on staying legitimate delicate.

2) Which country on Russia expands economic sanctions?
a) Syria b) Belarus c) Ukraine d) Iraq
Answer:  Ukraine
Explanation
Russia expands economic sanctions on Ukraine
Russia has extended its monetary authorizes on Ukraine, including in excess of 250 individuals and organizations to a boycott originally reported toward the beginning of November. As indicated by a pronouncement by Prime Minister Dmitri Medvedev in Moscow, 245 people and seven organizations, generally in the vitality and resistance segments, were endorsed by Moscow. Relations among Moscow and Kiev have decayed since an ace Western government came to control after the 2014 rebel against a professional Russian pioneer and flare-up of war in eastern Ukraine. An aggregate of 567 people and 75 Ukranian organizations presently confront Russian monetary approvals, which put a stop on any benefits they have in Russia.

3) Which country on December 25, 2018, approved the licensed use of marijuana for medical use and research?
a) Vietnam b) Thailand c) Cambodia d) Philippines
Answer: Thailand
Explanation
Thailand approves medical use of marijuana
Thailand on December 25, 2018, endorsed the authorized utilization of maryjane for restorative use and research. The progressions will sanction the creation, import, fare, ownership, and utilization of maryjane items for restorative purposes. The recreational utilization of the medications, be that as it may, will stay unlawful and subject to jail terms and fines equivalent with the amounts included. With this, Thailand has turned into the primary nation in Southeast Asia to make such a move. Weed has been customarily utilized as a stimulant and painkiller in the country.

4) Which country declares Christmas as a public holiday?
a) Syria b) Iraq c) Turkey d) Saudi Arabia
Answer: Iraq
Explanation
Iraq declares Christmas as a public holiday
The Iraqi government has pronounced Christmas Day a national occasion the nation over. The presentation came after the Iraqi Cabinet endorsed a law to stamp December 25 as an official occasion the nation over "on the event of the introduction of Jesus Christ". The Cabinet cast a ballot on a correction to the national occasions law in the nation that Christmas Day is an occasion for all Iraqis and not just for the Christian people group, as it had been for quite a long time.

5) Maharashtra CM launches Which  International Schools in Mumbai?
a)  Indira Gandhi b) Vajpayee c) Jawaharlal Nehru d) A. P. J. Abdul Kalam
Answer: Vajpayee
Explanation
Maharashtra CM launches Vajpayee International Schools in Mumbai
Boss Minister Devendra Fadnavis on December 25, 2018, propelled Atal Bihari Vajpayee International Schools in Mumbai, on the event of the 94th birth commemoration of the late Prime Minister. The State means to present global educational programs in 100 schools kept running by city bodies, the ancestral improvement division, the social equity office, and the training office. The schools will be subsidiary to the recently framed Maharashtra International Education Board (MIEB) and the educational modules will be first executed in the primary language in 13 Zilla Parishad schools. An educational module for Classes I to III have been readied, while for higher classes it will be presented later.

6) Atal Ayushman Uttarakhand Yojana launched in Which state?
a) Uttarakhand b) Himachal Pradesh c) Haryana d) Uttar Pradesh
Answer: Uttarakhand
Explanation
Atal Ayushman Uttarakhand Yojana launched in Uttarakhand
The Atal Ayushman Uttarakhand Yojana has been propelled in Uttarakhand. Under the plan, every family in the state will have the capacity to benefit medicinal treatment of up to 5 lakh rupees yearly. The plan will profit 23 lakh family units and cover 1,350 basic illnesses. Propelling the Yojna in Dehradun yesterday, Chief Minister Trivendra Singh Rawat appropriated conspire related brilliant cards to recipients. The CM likewise marked Memoranda of Understanding with private healing centers and reported that before long free of expense OPD offices will be accessible for kids and elderly individuals in the state. The sum total of what family units have been incorporated under the Atal Ayushman Uttarakhand Yojana as the administration needs that everybody ought to have the capacity to manage the cost of medicinal treatment.

7) India's first music museum to be set up in which city?
a) Kumbakonam b)  Lalgudi c) Thiruvaiyaru d) Nagapattinam
Answer: Thiruvaiyaru
Explanation
India's first music museum to be set up in Thiruvaiyaru
The nation's first music gallery will be set up with help from the Central government in Thiruvaiyaru, Tamil Nadu, the origination of  Thiruvaiyaru, one of the Trinities of Carnatic music. The other two of the Trinity are Muthuswami Dikshitar and Syama Sastri. The Tyagaraja Aaradhana Music Festival which is held yearly in January in Thiruvaiyaru pulls in melodic abilities from everywhere throughout the world.

8) Who has inaugurated over 150 projects in Lucknow?
a) Arun Jaitley b) Nitin Gadkari c) Venkaiah Naidu d) Rajnath Singh
Answer: Rajnath Singh
Explanation
Rajnath Singh inaugurated over 150 projects in Lucknow
Association Home Minister Rajnath Singh introduced upwards of 158 advancements extends in Lucknow on the 95th birth commemoration recently Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. He likewise established the framework stone for 418 advancement ventures, making it to a sum of 576 tasks worth Rs 161 crore. Previous Prime Minister Atal Bihari Vajpayee had filled in as Member of Parliament from Lucknow.

9)  Prime Minister Narendra Modi inaugurated the longest rail-cum-road Bogibeel bridge in which State?
a) Assam b) Arunachal Pradesh c) Manipur d) Meghalaya
Answer: Assam
Explanation
PM Modi inaugurated India's longest road-cum-rail bridge Bogibeel
Bogibeel Bridge in Assam's Dibrugarh is the 4.94-km-long scaffold, which will interface the north and south banks of the Brahmaputra and diminish venture out time from Assam to Arunachal Pradesh to four hours. It has a useful time of around 120 years. Assam Governor - Jagdish Mukhi and Assam Chief Minister - Sarbananda Sonowal. While initiating the Bogibeel connect in May 2017, PM Narendra Modi committed it to the performer and movie producer Bhupen Hazarika.

10) China to contribute actively in which state development projects with tourism enhancing cultural ties?
a) Gujarat b) Karnataka c) Tamil Nadu d) Maharashtra
Answer: Maharashtra
Explanation
China to contribute actively in Maharashtra development projects with tourism enhancing cultural ties
Boss Minister Devendra Fadnavis meets Wang Yi, State Councilor and Minister of Foreign Affairs, People's Republic of China, last night, in Mumbai. The two chiefs talked about venture openings in Maharashtra towards a framework, the travel industry improvement and upgrading social ties. The State Councilor educated that Maharashtra will add to the advancement of India China ties.


Post a Comment

0 Comments