ad

Top Current Affairs Quiz - 24 December 2018

Top Current Affairs Quiz - 24 December 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions,daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,



1) India successfully test-fires nuclear-capable Which missile?
a) Agni-IV b) Prithvi I c) Nirbhay d) Agni-V
Answer: Agni-IV
Explanation
India successfully test-fires nuclear-capable Agni-IV missile
India on December 23, 2018, effectively test let go atomic fit long-extend Inter-Continental Ballistic Missile Agni-IV. The key surface-to-surface rocket was flight tried from the Integrated Test Range (ITR) at Dr. Abdul Kalam Island off Odisha coast. This was the seventh preliminary of Agni-IV rocket. The test was a piece of a client preliminary by the Indian Army. The Agni-IV rocket was structured and created by Defense Research and Development Organization (DRDO). It has a strike scope of 4,000 km. It is 20 meters in length and gauges 17 tons and has many forefront advancements which can meet worldwide principles including Pershing rocket of US.

2) In which company partners with Zoomcar to deploy Tiger EVs in Pune?
a) Mahindra & Mahindra b) Tata Motors c) Maruti Suzuki d) Ford Motor
Answer: Tata Motors
Explanation
Tata Motors partners with Zoomcar to deploy Tiger EVs in Pune
Goodbye Motors has banded together with self-drive rental vehicle firm Zoomcar to offer the electric rendition of its reduced car Tiger in Pune city as a component of the common versatility designs. Under the organization, Zoomcar hopes to send 500 electric vehicles in more than 20 urban communities with Tata Motors in the following one year. Goodbye Motors is focused on the Center's vision of driving electric versatility in the nation.


3) Who is appointed US Defence Secretary in US President Donald Trump through a tweet on December 23, 2018.?
a) Patrick Shanahan b) James A. Bell c) James McNerney d) Jim Mattis
Answer: Patrick Shanahan
Explanation
Patrick Shanahan to replace James Mattis as US Defence Secretary
Patrick Shanahan will assume control as the acting US Defense Secretary from January 1, 2019, supplanting James Mattis, who surrendered suddenly as of late. The declaration was made by US President Donald Trump through a tweet on December 23, 2018. In his renunciation letter, Mattis had offered to remain on for two months so as to encourage a smooth change. Nonetheless, the President declared Shanahan, who is as of now filling in as the Deputy Secretary of Defense, as the substitution of Mattis two months sooner than arranged.

4) Which Committee constituted to suggest reforms for ease of doing a trade?
a) Import-Export Development b)  Logistics Development  c) Business Development d) None of these
Answer: Logistics Development
Explanation
Logistics Development Committee constituted to suggest reforms for ease of doing trade
The Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM) has established a Logistics Development Committee under the Chairmanship of Dr. Bibek Debroy, Chairman of EAC-PM to evaluate key difficulties and propose changes in coordinations advancement and related business. The board of trustees directed a few rounds of consultations with different partners that included senior authorities from the Union and State governments, industry affiliations, exchange, and coordination segment delegates. In light of their survey and appraisals, the board of trustees arranged a thorough coordination and exchange help change motivation.


5) Which country names Gitega as new capital?
a) Burundi b) Andorra c) Burkina Faso d) Costa Rica
Answer: Burundi
Explanation
Burundi names Gitega as the new capital
Gitega (once in the past known as Kitega) will be the nation's new political capital, as guaranteed by the President in 2007. The past capital, Bujumbura, will remain a financial focus. Bujumbura is viewed as a resistance fortress and along these lines, this move has gotten analysis. The number of inhabitants in the new capital is around 23,000 while the past capital has a populace of around 497,000.

6) In which best performing states under maternity benefit programme PMMVY: MoSWCD?
a) Karnataka, Rajasthan, Kerala  b) Telangana, Tamil Nadu, Maharashtra c) Andhra, Himachal and Madhya Pradesh d) Uttar Pradesh, Gujarat, Chhattisgarh
Answer: Andhra, Himachal and Madhya Pradesh
Explanation
Andhra, Himachal and Madhya Pradesh best performing states under maternity benefit programme PMMVY: MoSWCD
Clergyman of State for the Women and Child Development Ministry Virendra Kumar discharged the execution of states and UTs under the maternity advantage program named Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana. Andhra Pradesh, Himachal Pradesh, and Madhya Pradesh topped the outlines as the best performing states. As indicated by the finding, 51.70 lakh recipients are secured yearly under the PMMVY.


7) Which and Which country holds the 1st meeting on high-level people-to-people ties?
a) India and Israel b) India and Ireland c) India and Japan d) India and China
Answer: India and China
Explanation
India, China hold the 1st meeting on high-level people-to-people ties
Outside Affair Minister Sushma Swaraj and her Chinese partner Wang Yi co-led the main regularly meeting of India-China High-Level Mechanism on Cultural and People-to-People Exchanges in New Delhi. Both the nations conceded to '10 mainstays' of participation to improve social and individuals to-individuals trades. These incorporate - social trades, film and TV collaboration and joint creation, historical centers, sports, youth, the travel industry, state, and city level trades, conventional drug, yoga, and training. This system is one of the results of the Wuhan summit between Prime Minister Narendra Modi and Chinese Premier Xi Jinping this April.

8) South Indian Education Society award for who?
a) Shri Suresh Prabhu b) Shri Naresh Iyer c) Shri Ramesh Kumar d) Shri Manmohan Singh
Answer: Shri Manmohan Singh
Explanation
South Indian Education Society award for Manmohan Singh
Previous Prime Minister Dr. Manmohan Singh got South Indian Education Society (SIES) Sri Chandrasekharendra Saraswati National Eminence Award as a major aspect of the Kanchi Mahaswami festival. He was granted for his commitment to the field of the open initiative. Educator Dr. Manjul Bhargava, Niti Aayog part Dr. V K Saraswat and Swami Chidanand Saraswati were granted for their work in the fields of network initiative, science and innovation, and social masterminds, individually.


9) Who has been awarded the Skoch Chief Minister of the Year 2018 Award?
a) Mamata Banerjee b) Mayawati c) Yogi Adityanath d) Arvind Kejriwal
Answer: Mamata Banerjee
Explanation
Mamata Banerjee awarded the Skoch Chief Minister of the Year 2018 Award
West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee has been picked as the best boss pastor of the nation by the Skoch Group. The main pastor of Bangla was given the honor based on the State's execution as estimated on five parameters – administration, culture, fund, urban advancement, and rustic improvement. The state's Kanyashree plot for the young lady kid has earned Banerjee much praise and the most noteworthy open administration respect from the United Nations. In the field of farming, West Bengal has won five back to back Krishi Karman grants and packed away the IPPAI Award for provincial zap in the state. Other than Banerjee the Skoch Group has likewise granted Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu with the 'SKOCH Sprinter of the Year' and Commerce and Industry and common flight serve Suresh Prabhu as the 'Unfaltering Reformer'.

10) Indians stood at How much rank in the misperception index?
a) 10th b) 11th c) 12th d) 13th
Answer: 12th
Explanation
Indians stood at 12th rank in the misperception index
Indians set at a twelfth position in the "misperception list" as indicated by the MORI Perils of Perception Survey 2018, done by Ipsos India, an autonomous statistical surveying organization. It behind a few nations like Italy, Singapore, Hong Kong, South Korea, Chile, and Argentina, among others. Thailand, Mexico, Turkey, Malaysia, and Brazil were positioned first in five and performed poorer than India. "misperception record" depends on inquiries which requested to individuals and it uncovered the wide abyss between what individuals saw and what was genuine.


Post a Comment

0 Comments