ad

Top Current Affairs Quiz - 20rd December 2018

Top Current Affairs Quiz - 20rd December 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) Who is appointed as Indian ambassador to the United States?
a) Navtej Singh Sarna b) Nirupama Rao c) Harsh Vardhan Shringla d) Arun Kumar Singh
Answer: Harsh Vardhan Shringla
Explanation
Harsh Vardhan Shringla appointed as Indian ambassador to the United States
India delegated Harsh Vardhan Shringla as the following Ambassador of India to the United States on December 20, 2018. Brutal Vardhan Shringla, a 1984-cluster Indian Foreign Service ambassador, will succeed Navtej Sarna. At present, Shringla is filling in as Indian High Commissioner to Bangladesh. Senior negotiator Riva Ganguly Das was designated as new High Commissioner to Bangladesh.

2) Who is inaugurates projects worth Rs 9533 Crore in Arunachal Pradesh?
a) Rajnath Singh b) Nitin Gadkari c) Arun Jaitley d) Nirmala Sitharaman
Answer: Nitin Gadkari
Explanation
Nitin Gadkari inaugurates projects worth Rs 9533 Crore in Arunachal Pradesh
Association Minister for Road Transport and Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari initiated ventures worth Rs 9533 crore at isolated occasions in Routing and Ziro in Arunachal Pradesh. The foundation undertakings will change the image of states in the North Eastern locale of the nation by a method for improvement, work creation, the travel industry and work for the young. In Roing, Gadkari initiated connects crosswise over Dibang and Lohit River System, including approach street between Chowkham-Digaru. The aggregate length of this undertaking is 30.95 km and cost Rs 1508.30 Crore. The Minister likewise initiated the as of late two-laned, 25.14 km Mahadevpur to Buri Dihing area of NH-52 B, built at an expense of Rs 136.60 Crore and 22.23 km Bordumsa-Namchik segment of NH-52 B developed at an expense of Rs 189.91 Crore.


3) Who appointed as Chairman of CBIC?
a) Pranab Kumar Das b) Saket Kumar Singh c) Ajay Kumar Singh d) Murari Lal Meena
Answer: Pranab Kumar Das
Explanation
Pranab Kumar Das appointed as Chairman of CBIC
Pranab Kumar Das was named as the Chairman of CBIC with impact from January 2019. He will succeed Chairman S Ramesh, who resigns on December 31, 2018. The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) is the summit circuitous duty arrangement making body under the Finance Ministry. The CBIC is going by the Chairman and comprises of six individuals.

4) Who is Commemorative Postage Stamp on release?
a) Anugrah Narayan Sinha b) Raj Kumar Shukla c) J. B. Kripalani d) Sachchidananda Vatsyayan
Answer: Raj Kumar Shukla
Explanation
Commemorative Postage Stamp on Rajkumar Shukla released
The Department of Posts as of late discharged the memorial Postage Stamp on Rajkumar Shukla, who was related with Champaran Satyagraha of 1917. Rajkumar Shukla made an original commitment in illustration the consideration of Mahatma Gandhi to the predicament of laborers enduring under a severe framework set up by European indigo grower in Champaran (Bihar). This battle was a defining moment in India's battle for autonomy. With this stamp, the Department has discharged 43 issues in the present date-book year.


5) Who is wins UN Human Rights Prize for 2018 in Pakistan?
a) Hina Jilani b) Asma Jahangir c) Munizae Jahangir d) Benazir Bhutto
Answer: Asma Jahangir
Explanation
Asma Jahangir wins UN Human Rights Prize for 2018 in Pakistan
Late Pakistan legal advisor and human rights extremist Asma Jahangir was reported as one of the four victors of the UN Human Rights Prize for 2018. Her little girl Munizae Jahangir got the renowned honor for her mom. Different champs included: Women's rights extremist in Tanzania - Rebeca Gyumi; Activist for the privileges of indigenous Brazilian people group - Joenia Wapichana and Ireland's human rights association Front Line Defenders. Joined Nations Human Rights Prize, an honor allowed at regular intervals since 1968. The leader of the UN General Assembly - MarĂ­a Fernanda Espinosa.

6) NASA's first flight to the moon marks its how much anniversary?
a) 45th b) 50th c) 47th d) 51th
Answer: 50th
Explanation
NASA's first flight to the moon marks its 50th anniversary
NASA's first trip to the moon to stamp its 50th commemoration. On December 21, 1968, three men, authority Frank Borman, Jim Lovell, and Bill Anders, traveled to the moon in Apollo 8 without precedent for mankind's history. Right up 'til the present time, the mission is viewed as NASA's boldest and maybe most hazardous endeavor ever. NASA whipped it together in four months, so as to beat the Soviets to the moon. A photograph taken by Anders of the Earth transcending the lunar scene remains the most notorious space depiction.


7) Who is Belgium Prime Minister resigns?
a) Theo Francken b) Bart De Wever c)  Charles Michel d) Elio Di Rupo
Answer: Charles Michel
Explanation
Belgium Prime Minister Charles Michel resigns
He has surrendered in the midst of weight on his administration over his help for the UN worldwide settlement on movement. Michel, 42, took office in October 2014 in the wake of framing a conservative alliance, getting to be at 38 the nation's most youthful executive since 1841.

8) India's largest Cancer hospital 'National Cancer Institute' opened in which state?
a) Delhi b) Punjab c) Haryana d) Rajasthan
Answer: Haryana
Explanation
India's largest Cancer hospital 'National Cancer Institute' opened in Haryana
The National Cancer Institute (NCI) at Haryana's Jhajjar territory, opened its OPD (out-persistent division) benefits around five years after its establishment stone was laid by the then head administrator Manmohan Singh in 2014. The healing facility is required to be completely operational by December 2020. The 710-bed doctor's facility is being worked at an expense of Rs 2, 035 crores. NCI is being gone by Dr. G K Rath who is likewise the head of Institute Rotary Cancer clinic at AIIMS.


9) How much India rank in Global Gender Gap Report 2018?
a) 100th b) 105th c) 106th d) 108th
Answer: 108th
Explanation
Global Gender Gap Report 2018: Iceland tops; India ranks 108th
This year, the Gender Gap Index as discharged by World Economic Forum (WEF), was finished by Iceland with a score of 0.858, holding the best spot in the list for the tenth continuous year. Norway positioned at second, Sweden at third, and Finland at fourth. India was positioned 108th in the Global Gender Gap Index 2018, same as it was positioned in 2017. Among other South Asian nations, India brought fourth place with best 3 being Bangladesh (48th), Sri Lanka (100th) and Nepal (105th).

10) BORI launched an e-library of 1000 rare books in which city?
a) Pune b) Hyderabad c) Mumbai d) Bengaluru
Answer: Pune
Explanation
BORI launched an e-library of 1000 rare books in Pune
The Bhandarkar Oriental Research Institute (BORI) propelled an e-library of old religious and chronicled works. BORI houses one of South Asia's biggest and most important agglomeration of uncommon compositions. Almost 1,000 uncommon books and original copies in Sanskrit and its related dialects are by and by accessible for perusers worldwide to enjoy in this first period of digitization. Three completely robotized Zeutschel high-goals German scanners were extraordinarily secured by the organization at an expense of Rs.15 lakh each.



Post a Comment

0 Comments