ad

Top Current Affairs Quiz - Latest Current Affairs Quiz - 19rd December 2018

Top Current Affairs Quiz - Latest Current Affairs Quiz - 19rd December 2018


current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) WEF Gender Gap Index puts India at in How much position?
a) 100th b) 105th c) 108th d) 104th
Answer: 108th
Explanation
WEF Gender Gap Index puts India at 108th position
India held a similar position in 2017. World Economic Forum (WEF) said India positioned third-most reduced on the planet in the sub-record of wellbeing and survival. Iceland beat the record pursued by Norway, Sweden, and Finland. The Philippines was put at eighth position and was the main Asian nation to include in the best 10.

2) India’s largest cancer institute, National Cancer Institute, opens at which District?
a) Bahadurgarh b) Jhajjar c) Rohtak d) Panipat
Answer: Jhajjar
Explanation
India’s largest cancer institute, National Cancer Institute, opens at Jhajjar
The NCI or National Cancer Institute has been set up under a venture by AIIMS Delhi. Dr. GK Rath, who is the leader of the Rotary Cancer doctor's facility at AIIMS Delhi, will head the Institute. The Institute will be formally introduced in January 2019. The Institute has been doled out to direct fundamental and connected research in the zones of genomics, malignancy the study of disease transmission, sub-atomic science, disease immunization among others.


3) Who is appointed CBI additional director?
a) Saket Kumar Singh b) Rama Krishna Naidu c) Ranjit Kumar Prasad d) Nageswara Rao
Answer: Nageswara Rao
Explanation
Nageswara Rao appointed CBI additional director
M Nageswara Rao, who is holding the post of interval CBI Director, was elevated to the position of an extra chief by the administration on December 18, 2018. A 1986-bunch IPS officer from the Odisha framework, Rao's name was cleared by the Appointments Committee of the Cabinet. The advancement of Rao, who assumed control as break CBI Director in the midst of a midnight dramatization on October 24, came after the administration ventured in the middle of Director CBI Alok Verma and Special Director Rakesh Asthana battle, which achieved court. Rao was not considered for the position of extra executive in November 2016 and when an audit of this cluster occurred in April 2018. He had joined the CBI as a joint chief in 2016. The Supreme Court has asked Rao not to take any arrangement choices until the point that it hears the appeal to identify with the fight among Verma and Asthana.

4) India’s International what rated highest?
a) Aviation Safety Assessment b) Faa Airline Safety c) European Aviation Safety Agency d) None of these
Answer: Aviation Safety Assessment
Explanation
India’s International Aviation Safety Assessment rated highest
The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) said the Federal Aviation Administration (FAA) has held the most noteworthy avionics security positioning for India. The US controller, FAA completed a review in July 2018 to affirm India's adherence to the guidelines set somewhere near the International Civil Aviation Organization (ICAO). Following the review, the FAA formally imparted that India is holding fast to the security benchmarks of the ICAO and India's International Aviation Safety Assessment (IASA) rating remains 'Classification 1'. India is the quickest developing household flying business sector on the planet and enrolled twofold digit development for the 50th back to back month in October. The most recent advancement comes as a lift for the general aeronautics division.


5) New Zealand to phase out what shopping bags from 2019?
a) Paper b) Plastic c) A and B Both d) None of these
Answer: Plastic
Explanation
New Zealand to phase out plastic shopping bags from 2019
In New Zealand, controls for compulsory eliminate of single-utilize plastic shopping packs will produce results from July 1, 2019. The retailers will never again have the capacity to move or give away single-utilize plastic shopping packs from July one year from now after the bureau consented to the proposed directions for a required across the nation eliminate of these sacks. Relate Minister for the Environment Eugenie Sage has said that plastic shopping sacks are a danger for nature, especially marine untamed life. They can likewise bring hurtful microplastics into the evolved way of life. New Zealand has as of late turned into a signatory to the New Plastics Economy Global Commitment, a worldwide promise to address the main drivers of plastic contamination.

6) NITI Aayog releases what?
a) Strategy for New India @64 b) Strategy for New India @73 c) Strategy for New India @75 d) None of these
Answer: Strategy for New India @75
Explanation
NITI Aayog releases ‘Strategy for New India @75’
The NITI Aayog on December 19, 2018, discharged 'System for New India @75', its extensive national Strategy for New India which characterizes clear destinations for 2022-23. The Strategy was discharged by the Union Finance Minister Arun Jaitley. It is a nitty-gritty record crosswise over 41 urgent zones that perceive the advancement officially made, recognizes restricting requirements, and proposes the route forward for accomplishing the goals. The forty-one parts in the archive have been converged under four areas - Drivers, Infrastructure, Inclusion, and Governance.


7) Who is win posthumously awarded with 2018 UN Human Rights Prize?
a) Hina Jilani b) Asma Jahangir c) Munizae Jahangir d) Benazir Bhutto
Answer: Asma Jahangir
Explanation
Asma Jahangir posthumously awarded with 2018 UN Human Rights Prize
Asma Jahangir passed away on February 11, 2018, because of heart failure. She was known for her straightforward nature and unwavering interest for human rights. This year, the honor corresponded with the 70th commemoration of the Universal Declaration of Human Rights. With this success, Asma Jahangir turned into the fourth Pakistani lady to be granted with the UN Human Rights Prize. Prior victors were Begum Ra'Ana Liaquat Ali Khan (1978), Benazir Bhutto (2008) and Malala Yousufzai (2013).


8) Jaipur wax museum unveils which statue?
a) Virat Kohli b) Sachin Tendulkar c) Mahendra Singh Dhoni d) Rahul Dravid
Answer: Mahendra Singh Dhoni
Explanation
Jaipur wax museum unveils Mahendra Singh Dhoni's statue
Jaipur Wax Museum, arranged at Nahargarh Fort, denoted its second commemoration by revealing a wax statue of cricketer Mahendra Singh Dhoni. Gauging 56 kg, of which 19 kg is wax and the rest is fiber, the statue is five feet and nine inches tall and is planned by stone carver Susanta Roy.

9) What day in Goa celebrates 57th?
a) Liberation Day b) Goa Revolution Day c) Freedom Fighters of Goa Liberation Day d) None of these
Answer: Liberation Day
Explanation
Goa celebrates 57th Liberation Day
Goa was freed from around 450 years of Portuguese guideline on nineteenth December 1961. At the state-level Goa Liberation Day program to be held in Panaji in North Goa, speaker of Goa administrative get-together Pramod Sawant will spread out the tricolor, address the social occasion and survey the motorcade. School understudies will introduce devoted melodies and other social exhibitions at the program, which will be likewise gone to by opportunity contenders. In South Goa, the principle capacity will be held at Margao, where state town and nation arranging clergyman Vijay Sardesai will raise the national banner. Projects to check Liberation Day have been sorted out over Goa's 12 talukas and real towns including Mapusa, Ponda, and Vasco.


10) Who named India's Person of the Year by PETA?
a) Kareena Kapoor b) Alia Bhatt c) Deepika Padukone d) Sonam Kapoor
Answer: Sonam Kapoor
Explanation
Sonam Kapoor named India's Person of the Year by PETA
On-screen character Sonam Kapoor has been named India's Person of the Year for 2018, by every living creature's common sense entitlement association People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) for her creature promotion endeavors. Kapoor was named PETA India's Hottest Vegetarian Celebrity in 2016. Past beneficiaries of PETA India's Person of the Year Award incorporate Anushka Sharma, Sunny Leone, Shashi Tharoor, Kapil Sharma, Hema Malini, R. Madhavan, and Jacqueline Fernandez.


Post a Comment

0 Comments