ad

Top Current Affairs Quiz - Latest Current Affairs Quiz - 13rd December 2018

Top Current Affairs Quiz - Latest Current Affairs Quiz - 13rd December 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,

1) How Much percent IIP grows in October 2018?
a) 8.1% b) 7.2% c) 8.2% d) 7.9%
Answer: 8.1%
Explanation
IIP grows 8.1% in October 2018

As indicated by information discharged by Central Statistics Office (CSO), plant yield estimated regarding the record of Industrial Production (IIP) became 8.1% in October 2018 as against 4.5% in September 2018. The development was helped by great bass impact and hearty yield in every key area assembling, power, and mining. IIP is the nearest estimate for estimating monetary action in the nation's business scene. Assembling area yield became 7.9% in October 2018 from 4.6% in September 2018 and 2% per year prior. Power generation development developed to 10.8% in October from 8.6% in September 2018 and 3.2% per year back. Mining movement developed to 7% in October 2018 from 0.2% in September 2018 from de-development of (- ) 0.2% a year ago.

2) Which Safety Bill 2018 introduced in Lok Sabha?
a)Energy b) Food c) Dam d) None of these
Answer: Dam
Explanation
Dam Safety Bill 2018 introduced in Lok Sabha.
Clergyman of State for Parliamentary issues Arjun Ram Meghwal presented Dam Safety Bill 2018 in Lok Sabha. The bill gives a uniform strategy to the security of dams in the nation. The bill guarantees observation, review, task, and support of dams and anticipation of dam disappointment from calamity. As indicated by bill dam proprietor is in charge of dam security and contain punitive arrangements for not following the specific demonstrations of the bill. The bill gives the lawful and institutional shield to guarantee the sheltered working of dams. The bill tends to every one of the issues identified with dam wellbeing, far-reaching dam security survey, Emergency Action plan, fix and support of assets for the dam.

3) Indian Navy launched what system at Mumbai?
a) DSRV b) SSN c) NATO d) None of there
Answer: DSRV
Explanation
Indian Navy launched DSRV system at Mumbai
The Indian Navy propelled its first non-fastened Deep Submergence Rescue Vehicle (DSRV) framework at the Naval Dockyard in Mumbai. The DSRV is utilized to safeguard group individuals from submarines stranded submerged in the high oceans. The expense of one framework is Rs.1,000 crore. In March 2016, the Indian Navy had marked a Rs.2,000 crore contract with the U.K.- based James Fisher Defense (JFD) for two submarines save frameworks and upkeep for a long time. Chief of naval operations Lanba said the second framework would be drafted in April and would be based at the Eastern Naval Command in Vishakapatnam.

4) Who was awarded ITTF Breakthrough Star Award 2018?
a) Mouma Das b) Manika Batra c)  P. V. Sindhu d) Ankita Das
Answer: Manika Batra
Explanation
Manika Batra was awarded ITTF Breakthrough Star Award 2018
Manika Batra, India's star paddler, was granted the International Table Tennis Federation's (ITTF) Breakthrough Star Award 2018 amid a function at the Grand Hyatt Hotel. In the Commonwealth Games 2018 at Gold Coast, Manika won four awards including a notable ladies' singles gold, group gold, ladies' copies silver (with Mouma Das) and blended pairs bronze (with G.Sathiyan). She had additionally sacked the bronze in blended pairs (with A. Sharath Kamal) at the 2018 Asian Games

5) Bombay HC imposed Rs. How many penalties on the State government?
a) 2 Lakh b) 1 Lakh c) 3 Lakh d) 4 Lakh
Answer: 1 Lakh
Explanation
Bombay HC imposed Rs.1 lakh penalty on the State government
The Bombay High Court forced Rs.1 lakh punishment on the State government for not thinking of another working for the region and sessions court in Sangli, a city in Sangli region, Maharashtra, regardless of numerous augmentations. The court, in 2015, had made a proposition for the development of another building comprising of two wings. Prior, the State had said that work at A wing would be finished by August 31, 2017. The court had additionally guided the State to guarantee that B wing was prepared at the very latest December 31 with the goal that the working of the court can begin there from January 1, 2019. The Court would have been defended in issuing a notice of hatred to the State for rupture of the endeavors. The request said that the Rs.1 lakh will be used for setting up a lasting asset for giving a legitimate guide to poor and destitute disputants or holding lawful proficiency camps in towns.

6) Who is to be New Chief Minister of Madhya Pradesh?
a) Digvijaya Singh b) Kamal Nath c) Shivraj Singh Chouhan d) Alka Nath
Answer: Kamal Nath
Explanation
Kamal Nath To Be New Chief Minister of Madhya Pradesh
Congress party picked MP statue unit president Kamal Nath as the main clergyman of Madhya Pradesh. He will supplant active Chief Minister Shivraj Singh Chouhan. A one-line goal has been passed at the Congress Legislature Party (CLP) meeting in Bhopal to pick the Madhya Pradesh boss clergyman.

7) NGT appointed a committee to look into hazardous units in Which Place?
a) Lajpat Nagar b) Sarita Vihar c) Malviya Nagar d) Greater Kailash
Answer: Sarita Vihar
Explanation
NGT appointed a committee to look into hazardous units in Sarita Vihar
The National Green Tribunal (NGT) delegated a joint board to investigate a request charging task of dangerous enterprises in south-east Delhi's Sarita Vihar. The directions came after a supplication moved by the Aali Vihar Vikas Manch, which asserted that risky coloring units were working in Bhim Colony, Aali Vihar, and Sarita Vihar. A Bench headed by NGT Chairperson Justice Adarsh Kumar Goel designated a joint advisory group involving delegates from the Central Pollution Control Board (CPCB), the Delhi Pollution Control Committee and Sub-Divisional Magistrate of South-East region, to make a move. The Bench settled on this choice as it saw something like 50 processing plants are causing air, water, and clamor contamination in the territory and furthermore gagging the water-stream frameworks. On the off chance that the channels get gagged, the water spills out onto the streets. The unsafe synthetic compounds are profoundly influencing the water quality.

8) Who took oath as Member of UPSC?
a) DHARMENDRA KUMAR b) DEEPAK KUMAR MEENA c) BHARAT BHUSHAN VYAS D) None of these
Explanation
Answer: BHARAT BHUSHAN VYAS
Bharat Bhushan Vyas took oath as Member of UPSC
Bharat Bhushan Vyas promised of Office and Secrecy as Member of the Union Public Service Commission (UPSC). The Oath was regulated by Arvind Saxena, Chairman of UPSC. Vyas is a resigned Indian Administrative Service officer of Jammu and Kashmir unit. Vyas joined Indian Administrative Service in 1986. He served in State and Center in different limits and resigned as Chief Secretary of Jammu and Kashmir. Before expecting charge as Member of UPSC, he was filling in as Adviser to the Governor of Jammu and Kashmir. The Supreme Court collegium suggested the arrangement of Justice Ravindra Bhat as the Chief Justice of Rajasthan High Court. Equity Bhat is at present a judge of the Delhi High Court. The present Chief Justice of Rajasthan HC, Justice Pradeep Nandrajog, has been prescribed to be hoisted as SC judge. Equity Bhat was delegated as an extra judge of Delhi HC in 2004 and was made a lasting judge in 2006. He had begun practice in Delhi after his enlistment in 1982.

9) SC Collegium recommends Justice  Who as Chief Justice of Rajasthan High Court?
a)  T. S. Thakur b) Jagdish Singh Khehar c) Ravindra Bhat d) Ranjan Gogoi
Answer: Ravindra Bhat
Explanation
SC Collegium recommends Justice Ravindra Bhat as Chief Justice of Rajasthan High Court
The President of Telangana Rashtra Samithi (TRS), K Chandrasekhar Rao, who drove his gathering to a huge win in the Telangana Legislative Assembly Elections 2018, was confirmed as the Chief Minister of the state for a second in a rowing term on December 13, 2018. All the MLAs-choose consistently chose Rao as the pioneer amid their meet at the Telangana Bhavan, the TRS base camp. The promise assuming function took a position on the gardens of the Raj Bhavan in Hyderabad at 1.30 pm. Senator ESL Narasimhan managed the vow to the central priest. Alongside Rao, party MLC Mohammed Mehmood Ali, who was vice president serve in the past TRS government, accepting promise as a pastor. The undeniable bureau will be that as it may be shaped in the following couple of days.

10) Who is sworn in as Telangana CM?
a) K. T. Rama Rao b) Y. S. Jaganmohan Reddy c) K Chandrasekhar Rao d) T. Harish Rao
Answer: K Chandrasekhar Rao
Explanation
K Chandrasekhar Rao was sworn in as Telangana CM
The President of Telangana Rashtra Samithi (TRS), K Chandrasekhar Rao, who drove his gathering to a huge win in the Telangana Legislative Assembly Elections 2018, was confirmed as the Chief Minister of the state for a second in a rowing term on December 13, 2018. All the MLAs-choose consistently chose Rao as the pioneer amid their meet at the Telangana Bhavan, the TRS central station. The vow assuming service took a position on the gardens of the Raj Bhavan in Hyderabad at 1.30 pm. Representative ESL Narasimhan controlled the pledge to the main priest. Alongside Rao, party MLC Mohammed Mehmood Ali, who was vice president serve in the past TRS government, accepting vow as a clergyman. The undeniable bureau will be that as it may be shaped in the following couple of days.

11) Who is to be sworn in as Mizoram CM?
a) Zoramthanga  b) Lal Thanhawla c) Laldenga d) Lalduhawma
Answer: Zoramthanga
Explanation
Zoramthanga   to be sworn in as Mizoram CM
Mizo National Front (MNF) President Zoramthanga would be confirmed as the new Chief Minister of Mizoram for the third term on December 15, 2018, at Raj Bhavan in Aizawl. He had before filling in as the state's central clergyman for two sequential terms from 1998 to 2008. The 74-year-old dissident turned-government official was a previous underground pioneer and a nearby associate of the incredible MNF pioneer Laldenga. His gathering had staked guarantee to frame the legislature on December 11 after it anchored an avalanche triumph by winning 26 situates in the 40-part Mizoram House.

Post a Comment

0 Comments