ad

Top Current Affairs Quiz - Latest Current Affairs Quiz - 12rd December 2018

Top Current Affairs Quiz - Latest Current Affairs Quiz - 12rd December 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz, gk quiz, daily gk, daily current affairs quiz,


1) Who is honored with Meethoileima title?
a) Geeta Phogat b) Claressa Shields c) Katie Taylor d) Mary Kom
Answer: Mary Kom
Explanation
Mary Kom honored with Meethoileima title
The Manipur Government on December 11, 2018, regarded AIBA World Women Boxing Gold medallist MC Mary Kom with the title "Meethoileima" (standard fantastic ruler) at a capacity in Imphal. The state government gave the title 'Meethoileima' in acknowledgment of her exceptional accomplishment of winning the 6th gold award in the as of late closed World Boxing Championship and her distinguished profession in the field. On the event, the state's Chief Minister N Biren Singh gave over a check worth Rs ten lakh to the incredibly famous boxer. The Chief Minister likewise pronounced that the Imphal West DC Road towards Game Village will be named as MC Mary Kom Road. Kom was decorated with clothing types especially worn by a ruler of Manipur as a sign of 'most elevated lady' of the state while presenting the title.

2)  Which state to establish Umbrella University named after former PM late Atal Bihari Vajpayee?
a) Bihar b) Uttar Pradesh c) Madhya Pradesh d) Madhya Pradesh
Answer: Uttar Pradesh
Explanation
UP to establish Umbrella University named after former PM late Atal Bihari Vajpayee

The Uttar Pradesh Government has chosen to set up an umbrella college to control all the therapeutic and dental schools and nursing foundations in the state. The college will be named after previous Prime Minister, late Atal Bihari Vajpayee. The choice was taken in a bureau meeting headed by Chief Minister Yogi Adityanath at Lucknow on December 11. The choice of the umbrella college will be very useful in controlling the nature of therapeutic instruction by one schedule and one training session. It will likewise help in straightforwardness in passageway and examination framework.


3) Who is appointed new RBI Governor?
a) Nripendra Misra b) Pradeep Kumar Sinha c) Shaktikanta Das d) Subrahmanyam Jaishankar
Answer: Shaktikanta Das
Explanation
Shaktikanta Das appointed new RBI Governor

The administration has designated Shaktikanta Das as the new RBI representative. This comes multi-day after Urjit Patel surrendered from his post as RBI Governor. Shaktikanta Das is the 25th Governor of the Reserve Bank of India. Das is the previous monetary issues secretary, serving in the post from 2015 to 2017.

4) HAL Light Utility Helicopter achieves the milestone of flying at How much km altitude?
a) 3 b) 5 c) 4 d) 6
Answer: 6
Explanation
HAL Light Utility Helicopter achieves the milestone of flying at 6 km altitude

The Light Utility Helicopter, being produced by Hindustan Aeronautics Limited (HAL), has accomplished a vital achievement of flying at 6 km height. The Light Utility Helicopter will supplant the maturing Cheetah and Chetak helicopters. The LUH is a 3-ton class new age helicopter planned and created by the HAL's Rotary Wing Research and Design Center (RWR&DC)
.

5) Which missile India successfully test-fires inter-continental ballistic?
a) Agni-V b) Agni-VI c) Agni-VII d) None of these
Answer: Agni-V
Explanation
India successfully test-fires inter-continental ballistic missile Agni-5

Agni-5, one of India's indigenously fabricated Inter-Continental Ballistic Missiles, has been test-let going effectively. It was propelled from the Chandipur Interim Test Range on Abdul Kalam Island. Agni-5 can convey both atomic and conventional weapons. It can hit its objectives at a separation of 5,000 kilometers.

6) Who is appointed as Vice-Chair of UN Panel of Auditors?
a) Achal Kumar Jyoti b) Shashi Kant Sharma c) CAG Rajiv Mehrishi d) Om Prakash Rawat
Answer: CAG Rajiv Mehrishi
Explanation
CAG Rajiv Mehrishi appointed as Vice-Chair of UN Panel of Auditors

Representative and Auditor General Rajiv Mehrishi has turned into the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors, CAG said on Tuesday. The United Nations Panel of Auditors comprises of External Auditors of the United Nations and its offices. By and by, the board comprises of 11 nations - India, Germany, Chile, Canada, France, Italy, Philippines, Ghana, Indonesia, Switzerland, and the United Kingdom. Right now, the board is led by the Comptroller and Auditor General of the UK. The board held its yearly gathering in New York from 3 to 4 December 2018 and talked about different issues concerning review of United Nations and the offices under the United Nations System, CAG said in an announcement. The board additionally chose the Comptroller and Auditor General of the UK as Chair of the Panel for another term (2019).


7) Government inks $31 million loan agreement with ADB to  Which Industry development and boost jobs in Tamil Nadu?
a) Hospitality Industry b) Tourism  Industry  c) Ecotourism Industry  d) Infrastructure Industry
Answer: Tourism  Industry
Explanation
Government inks $31 million loan agreement with ADB to develop tourism and boost jobs in Tamil Nadu
Association Government has inked $31 million advance concurrence with Asian Development Bank (ADB) for Tamil Nadu Government's Infrastructure Development Investment Program for Tourism (IDIPT). It is fourth advance tranche for this program went for working up the travel industry and lift guest landings in TamilNadu. It is $250 million task endorsed in September 2010. It plans to assemble open doors for nearby networks and lift neighborhood economy by improving tourism in three different states – Punjab, Himachal Pradesh, and Uttarakhand-other than Tamil Nadu. This will be accomplished through creating and safeguarding destinations of common and social legacy, and building network, limit, and foundation around State traveler locales.

8) As many as 164 countries adopted the first-ever global migration agreement in Which Country?
a) Morocco b) Tunisia c) Saudi Arabia d) Egypt
Answer: Morocco
Explanation
As many as 164 countries adopted the first-ever global migration agreement in Morocco

The UN's Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration intends to improve universal participation on relocation issues. The US, Australia, Austria, Chile, Hungary, and Poland are among the countries that have hauled out from the non-restricting settlement. It contains 23 goals for the better administration of relocation at neighborhood, national, local and worldwide dimensions.


9) Russia sends 2 nuclear-capable bombers to Which country?
a) Venezuela b) Brazil c) Colombia d) Germany
Answer: Venezuela
Explanation
Russia sends 2 nuclear-capable bombers to Venezuela

Russia has sent two Tu-160, vital planes fit for conveying atomic weapons, to Venezuela in a clear show of help to President Nicolás Maduro's routine. Russia is a noteworthy political partner of Venezuela, which has turned out to be progressively segregated on the planet under developing approvals driven by the United States and the European Union, which blame Maduro for undermining vote based foundations to clutch control while regulating a monetary and political emergency that is more terrible than the Great Depression.

10) When is International Mountain Day observed?
a) December 12 b) December 11 c) December 10 d) December 9
Answer: December 11
Explanation
International Mountain Day observed on December 11

The Theme for the 2018 version of the International Mountain Day is: "MountainsMatter". It is praised by the Food and Agriculture Organization (FAO) to spread mindfulness about the commitment of mountains in the biodiversity as it comprises of roughly a fourth of the earthly natural assorted variety. To honor the day, there will be an IMD side occasion on "Mountain adjustment: Vulnerable pinnacles and individuals" at UNFCCC COP24 in Katowice, Poland.

Post a Comment

0 Comments