ad

Top Current Affairs Quiz | 30 November 2018

Top Current Affairs Quiz | 30 November 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz


1) which country asks France to give its UN Security Council seat to EU?
a) Germany b) Argentina c) Brazil d) China
Answer: Germany
Germany asks France to give its UN Security Council seat to EU

Germany's Vice-Chancellor Olaf Scholz has called for France to surrender its perpetual seat at the United Nations Security Council and transform it into a seat for the European Union (EU). This would enable the EU to talk "with one voice" at the world body. France could rather turn into the changeless EU envoy to the UN. France has been one of the five lasting individuals from the UN Security Council since the body was first settled in 1945 in the wake of World War II to keep another huge scale strife.

2) Which and which naval exercise Konkan held in Goa?
a) India and UK b) USA and UK c) India and Japan d) India and China
Answer: India and UK
India, UK naval exercise Konkan 18 held in Goa

The Royal Navy of UK will be spoken to by HMS Dragon, a Type 45 Class Destroyer furnished with a basic Wildcat helicopter. The Indian Navy will handle INS Kolkata, the main ship of most recent Kolkata class destroyers, outfitted with basic Speaking and an IN submarine amid the ocean stage between December 2 to 6. What's more, Indian Navy's oceanic watch airplane Dornier will likewise take part in the activity.


3) Himachal pavilion gets Which medal at India International Trade Fair, New Delhi?
a) Gold Medal b) Silver Medal c) Bronze medal d) None of these
Answer: Silver Medal
Himachal pavilion gets silver medal at India International Trade Fair, New Delhi

The states were granted because of their structures exhibiting potential to help the travel industry and the advancement of nearby items. For Uttarakhand, Kedarnath reproduction work, Home Stay conspire started by the Department of Tourism, nutraceutical items dependent on mountain grains, handloom items, and handiworks were shown at the Uttarakhand structure. For Himachal Pradesh, the customary items like Kullu and Kinnauri shawls, Chamba Rumaal, Kangra and Thangka canvases and wooden and metal specialty produced by the rustic business people were shown at the Himachal structure.

4) Which country becomes the only NATO country with female Army Chief?
a) Italy b) Croatia c) Austria d) Slovenia
Answer: Slovenia
Slovenia becomes only NATO country with female Army Chief

Slovenia turned into the primary North Atlantic Treaty Organization (NATO) Country with the female Army Chief after the arrangement of Major General Alenka Ermenc to the post of Head of its Army. The 55 years of age previous Army Commander, Alenka Ermenc began her military vocation in 1991 when Slovenia won autonomy from previous Yugoslavia.


5) Which city proposed 102km elevated corridor to cost 26,000 cr?
a) Mumbai b) Kolkata c) Chennai d) Bengaluru
Answer: Bengaluru
Bengaluru's proposed 102km elevated corridor to cost 26,000 cr

Bengaluru's Elevated Corridor Project, covering a separation of 102 kilometers with six passages, is assessed to cost somewhere in the range of ₹25,000 and ₹26,000 crore. The proposed hoisted hallways alongside the Peripheral Ring Road are proposed as the responses to decongest the city's streets. The undertaking anticipated that would be finished by 2025-2026, anticipates Karnataka Chief Minister HD Kumaraswamy's gesture.

6) Second India-UAE strategic conclave held in Which city?
a) Abu Dhabi b) Dubai c) Sharjah d) Doha
Answer: Abu Dhabi
Second India-UAE strategic conclave held in Abu Dhabi

The multi-day Second version of India-UAE Strategic Conclave composed by Economic Times, India was held in the Capital of United Arab Emirates (UAE), Abu Dhabi. Indian Ambassador to the UAE, Mr. Navdeep Suri initiated the conference where Key Business pioneers and senior government authorities set out the outline to enhance Economic participation between the two nations and investigate the chances to upgrade exchange.


7) In Which city largest sewage treatment plant gets green ministry nod?
a) Mumbai b) Kolkata c) Chennai d) Bengaluru
Answer: Mumbai
Mumbai's largest sewage treatment plant gets green ministry nod

The Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change have given a thumbs up to the Mumbai's biggest sewage treatment plant (STP), worth Rs 2,020 crore, to come up in Malad. The STP will come up on 35 hectares of mangrove arrive. The STP, a piece of the BMC's Mumbai Sewage Disposal Project II, still needs endorsement from the state woods division for replantation of the mangroves.

8) Global Nutrition Report 2018 - One-third of the world's stunted children live in Which country?
a) Bangladesh b) China c) Pakistan d) India
Answer: India
Global Nutrition Report 2018 - One-third of world's stunted children live in India

Almost 33% of the world's 150.8 million hindered youngsters live in India, the 2018 Global Nutrition Report uncovered. With 46.6 million kids who are hindered, India beat the rundown of nations pursued by Nigeria (13.9 million) and Pakistan (10.7 million). More than 46 million Indian kids matured under five years are hindered because of ailing health and 25.5 million more are 'squandered', which means they don't gauge enough for their stature. India is experiencing two types of malnutrition– weakness and hindering.


9) Which Country elects Salome Zurabishvili as first woman president?
a) Azerbaijan b) Europe c) Georgia d) Kazakhstan
Answer: Georgia
Georgia elects Salome Zurabishvili as first woman president

Salome Zurabishvili has won Georgia's presidential decision, turning into the principal lady to hold the workplace. The new president is relied upon to take office on Dec. 16. Zurabishvili, an administration upheld free hopeful, won with 59.52 percent of some 1.98 million votes cast. Grigol Vashadze - sponsored by previous Georgian President Mikheil Saakashvili - got some 40.48 percent of the vote.

10) Who and who to were awarded the Asian of The Year awards?
a) Vijay Varma and P. Rajkumar b) Jayaprakash and Jinnah Jha  c) Jinnah Jha  and Vijay Varma  d) None of these
Answer: Vijay Varma and P. Rajkumar
Vijay Varma and P. Rajkumar were awarded the Asian of The Year awards

Indian Navy officer Vijay Varma and Captain P. Rajkumar were among those respected at the 'Asian of The Year' grants at Singapore on 28th November. The two were recognized for their benevolent administration and boldness in save tasks amid the Kerala surges. They were granted for their shocking salvage flying amid the surges in Kerala prior this year. Others granted incorporated the ASEAN Coordinating Center for Humanitarian Assistance on Disaster Management (AHA Center), and Singapore NGO Mercy Relief, who worked in the midst of expansive scale flooding, seismic tremors and an assortment of different catastrophes.

11) Nepal launched contribution based What for formal sector workers?
a) Social Security Scheme b) Security Scheme c) High-Security Scheme d) None of these
Answer: Social Security Scheme
Nepal launched contribution based Social Security Scheme for formal sector workers

The plan acquainted with a location that issue of responsibility of the state to its kin. The plan will be mandatorily relevant to formal division laborers and will be additionally stretched out to casual area specialists. It will become effective on May 22, 2019, and would be a commitment based plan where private area representatives should compulsorily contribute 11 percent of their fundamental compensation to the government managed savings finance (SSF), while bosses should contribute another 20 percent of the workers' essential pay.

PREVIOUS STORY                                                                                           NEXT STORY


Post a Comment

0 Comments