ad

Top Current Affairs Quiz | 26 November 2018

Top Current Affairs Quiz | 26 November 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz


1) In India, Food and Agriculture Organisation (FAO) of the United Nations has offered to collaborate with Which state?
a) Andhra Pradesh b) Bihar c) Telangana  d) Chhattisgarh
Answer: Telangana
India Food and Agriculture Organisation (FAO) of the United Nations has offered to collaborate with Telangana state

Food and Agriculture Organisation (FAO) of the world organization has offered to collaborate with Telangana for South-South Cooperation within the development of the seed sector in African countries. The provided by United Nations agency was created in Rome with Principal Secretary (Agriculture) C. Parthasarathi and Director of Telangana State Seed and Organic Certification Authority K. Keshavulu, United Nations agency assistant director-general Bukar Tijani aforementioned Asian country seed business is step by step increasing its market and establishing business operations within the African countries as those countries grow similar crops as India.

2) Which Advisory Board says the Which production estimated to decline?
a) Silk b) Cotton c) Wool d) Polyester
Answer: Cotton
Cotton Advisory Board says the Cotton production estimated to decline cotton production in india 2017-18

Cotton planning board aforementioned that the cotton creation this season is also not precisely the earlier year. The board that met on November twenty-two aforementioned that the creation from Oct 2018 to Gregorian calendar month 2019 is assessed to be 361 hundred thousand parcels as against 370 hundred thousand bunches last season. whereas the combination zone underneath cotton for a year past was 124.29 hundred thousand hectares, it was 122.38 hundred thousand hectares for this season. the conventional yield (kg per hectare) has in addition diminished from 506.07 to 501.47. Cotton request by material factories, as well as very little scale units, is also marginally higher this year at 305 hundred thousand bundles from 303 hundred thousand bunches a year past. In any case, trim appraisals ar temporary and might modification within the returning months. With a superior menage advertise, the execution of fabric plants has increased once March. on these lines, the cotton request by the plants is anticipated to be higher. it's likely to be an enjoyable year for the 2 ranchers and also the business.


3) Bihar CM Nitish Kumar unveiled the statue of which at Rajgir?
a) Lord Shiva b) Lord Krishna c) Lord Buddha d) None of These
Answer: Lord Buddha
Bihar CM Nitish Kumar unveils 70-feet tall Lord Buddha's statue at Rajgir

Bihar Chief Minister Nitish Kumar revealed a 70-foot-tall statue of Lord Buddha at Rajgir in Nalanda region. Mr.Kumar divulged the statue of Lord Buddha, the second tallest statue of Buddha in the nation, within the sight of Mahabodhi sanctuary's central priest Bhante Chalinda in the midst of the reciting of songs. The statue has been introduced over a 16-meter span platform amidst the lake Ghora Katora and has been produced using 45,000 cubic foot pink sandstone. Ghora Katora lake is an authentic place. It is a characteristic lake encompassed by five slopes where Lord Buddha's statue has been introduced.

4) Who Bollywood actress Uber Eats appointed as its first brand ambassador of India?
a) Alia Bhatt b) Shraddha Kapoor c) Deepika Padukone d) Anushka Sharma
Answer: Alia Bhatt
Uber Eats appointed Alia Bhatt as its first brand ambassador of India

Nourishment conveyance stage Uber Eats on November 22 declared the arrangement of Alia Bhatt as its image diplomat in India, making her the first-historically speaking envoy of the organization universally. The young today identifies with her agreeable, joyful and vigorous identity. She is known for her exceptional style and spryness as an on-screen character, similar characteristics are an essential piece of the Uber Eats DNA, consequently making her the ideal fit to speak to our image in India," said Bhavik Rathod, Head of Uber Eats India and South Asia. Other than being the substance of the brand, customers can hope to see Alia in various inclinations via web-based networking media stages for Uber Eats. Uber Eats declared the arrangement of performing artist Alia Bhatt as its image represetative. India will be the primary nation where the worldwide organization delegated a diplomat.


5) Which Country to host 2019 Laureus Awards on February 18, 2019?
a) France b) Monaco c) Monte Carlo d) Vatican City
Answer: Monaco
Monaco to host 2019 Laureus Awards on February 18, 2019

The 'Oscars of games', the Laureus World Sports Awards 2019 will be held in Monaco on February 18 one year from now. Game's chief worldwide honors service will praise the best of 2018 crosswise over eight individual and group classes, with the champs gathering a prized Laureus Statuette. Sports fans the world over will likewise get the chance to have their influence by voting in favor of the Laureus Sporting Moment of the Year Award. Previous India cricket skippers Kapil Dev, Rahul Dravid, and Sachin Tendulkar are individuals from the Laureus Academy.

6) When is Indian Constitution Day?
a) November 27, b) November 25, c) November 27 d) November 26.
Answer: November 26
Indian Constitution Day is observed on 26 November

On this day in 1949, the constitution was received which came into power on January 26, 1950, denoting the start of another period ever of. On nineteenth November 2015, amid the year-long festival of the 125th birth commemoration of Dr. B R Ambedkar, Government of India proclaimed November 26th as the Constitution Day. Already this day was commended as Law Day.


7) Union Government to set up a domestic What Council in India for the promotion of growth in the jewelry sector?
a) Iron b) Silver c) Diamond d) Gold
Answer: Gold
Union Government to set up a domestic Gold Council in India for the promotion of growth in the jewelry sector

Association Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu declared the administration's expectation to set up a residential Gold Council in India for the development in the adornments part. he fundamental target of the committee is to comprise a coordinated Gold strategy to address every one of the issues looked by the segment. The trade and the Finance Ministry will cooperate in such a manner. This will help ensure that diamonds and gems business does not experience the ill effects of money related issues and would likewise stretch out local help to the fares.

8) Which company Unveils Rules For Reclassification Of Promoter As Public Investor?
a) NSE b) BSE c) SEBI d) None of these
Answer: SEBI
SEBI Unveils Rules For Reclassification Of Promoter As Public Investor

Markets controller Security and Exchange Board of India (SEBI) has turned out with new guidelines for the renaming of an advertiser as an open financial specialist, wherein an active advertiser over the undertakings of the recorded firm and not be permitted to hold over 10% stake. The advertiser would not be permitted to have any portrayal on the directorate or go about as a key administrative individual in the recorded element.


9) Which country to Host 50th Union World Conference On Lung Health In 2019?
a) India b) China c) Japan d) The United Kingdom
Answer: India
India To Host 50th Union World Conference On Lung Health In 2019

The 50th Union World Conference on Lung Health will be held in Hyderabad, a worldwide association working in this field reported. The meeting 'Closure the Emergency: Science, Leadership, Action' which will begin in October 2019, the International Union Against Tuberculosis and Lung Disease expressed.

10) What issued notification for the inclusion of Quadricycles as Non-Transport Vehicles?
a) MoRTH b) MoRTO c) ISoRTO d) None for these
Answer: MoRTH
MoRTH issued notification for the inclusion of Quadricycles as Non-Transport Vehicles

Service of Road Transport and Highways (MoRTH) told the addition of the thing 'Quadricycle' as a 'nontransport' vehicle under the Motor Vehicles Act 1988. A Quadricycle is a vehicle of the span of a 3-wheeler yet with 4 tires and completely secured like a vehicle.

PREVIOUS STORY                                                                                           NEXT STORY





Post a Comment

0 Comments