ad

Top Current Affairs Quiz | 23 November 2018

Top Current Affairs Quiz  | 23 November 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz


1) Who is third Sayaji Ratna Award received by Film superstar?
a) Shahrukh Khan b) Amitabh Bachchan c) Akshay Kumar d) Aamir Khan
Answer: Amitabh Bachchan
Third Sayaji Ratna Award gotten by Film whiz Amitabh Bachchan

Bollywood whiz Amitabh Bachchan was Tuesday granted the third Sayaji Ratna Award, built up in the memory of past Baroda. Amitabh Bachchan granted the third Sayaji Ratna Award in Laxmi Vilas Palace, Vadodara for his social commitment to satisfy the credits of a few agriculturists from Uttar Pradesh and Maharashtra. He had helped 1,398 ranchers from Uttar Pradesh and 350 from Maharashtra through his commitment.

2) Rajesh Exports bag an order worth Rs How Much crore from UAE?
a) 944 crore b) 933 crore c) 933 crore d) 950 crore
Answer: 933 crore
Rajesh Exports packs arrange worth Rs 933 crore 

Rajesh Exports, the world's biggest gold refiner, acquired a request worth Rs.933 crore from the United Arab Emirates (UAE). The request is to be executed in the long stretch of March 2019. The Bengaluru-based firm has its different refineries situated in Uttarakhand and at Balerna in Switzerland. It has an ability to refine 2,400 tons of gold for every annum. The organization forms 35% of gold created on the planet.


3) Paytm partners with which for insurance premium payments?
a) LIC b) Home Loan c) Credit Loan d) Health Insurance
Answer: LIC
Paytm accomplices with LIC for protection premium installments 

Softbank-supported, computerized installments specialist co-op, Paytm (One 97 Communications Limited) banded together with the Life Insurance Corporation of India (LIC) to offer online protection premium installments on its stage. An easier and quicker strategy for premium installments will be offered through the Paytm application with the opportunity of paying premium through the platinum card, charge card, net managing an account and Paytm Wallet, other than profiting the advantage of a few arrangements and offers. Life coverage division in India is the greatest on the planet as far as approach check with around 360 million strategies. It is relied upon to increment at a Compound Annual Growth Rate (CAGR) of 12-15 % throughout the following five years.

4) Ujjivan Small Finance Bank launches What facility for salaried individuals?
a) Small loan Program b) Personal loan Program c) A and B Both d) None of these
Answer: Personal loan Program
Ujjivan Small Finance Bank dispatches individual credit office for salaried people 

The Ujjivan little back bank a completely claimed auxiliary of Ujjivan Financial Services Limited presented another individual credit conspire for salaried people. The 14 level I and level II areas where the item will be propelled are Ahmedabad, Bengaluru, Delhi, Kolkata, Pune, Surat, Mumbai, Mysore, Ankaleshwar, Coimbatore, Kochi, Chennai, and Vadodara. Individual credits beginning from Rs 50,000up to Rs 15 lakhs will be offered to salaried experts who are gaining a month to month compensation above Rs 15, 000. Key highlights of the item incorporate, credit with no security or store of any benefit and its appealing loan cost with finish computerized handling. Anyway, the record of the individual will be considered while passing the advance.


5) Which and Which country join US rejection of UN migration pact?
a) India and Poland b) India and Australia c) Australia and Poland d) Japan and China
Answer: Australia and Poland
Australia and Poland go along with US dismissal of UN relocation agreement 

Australia and Poland declined to sign a UN settlement on movement on the grounds that the understanding would undermine their current migration approaches. A draft of the understanding, which isn't lawfully authoritative, was concluded in 2017 after over a time of work.

6) Which country Announced USD 500 Million In Aid To Yemen?
a) UAE b) UK c) USA d) None of these
Answer: UAE
Saudi and UAE Announced USD 500 Million In Aid To Yemen 

Saudi Arabia and the United Arab Emirates (UAE) reported $500 million in help to war-torn Yemen in light of the dreary philanthropic conditions. The nation is on the very edge of starvation after the long war which proceeded since 2015 Saudi Arabia and the UAE mediated in Yemen to help Yemeni President Abed Rabbo Mansour Hadi after the Iranian-adjusted Houthi revolt aggregate assumed control over the capital Sanaa.

7) How much India ranked in the list of most vacation deprived nation in the world?
a) 2th Rank b) 3th Rank c) 5th Rank d) 7th Rank
Answer: 5th Rank
India positioned fifth in the rundown of most excursion denied country on the planet 

Expedia Vacation Deprivation Report 2018 was discharged that expressed that India is among the most excursion denied country on the planet positioning fifth among the 19 reviewed nations. According to information, 53 percent of Indians take less get-away days than they get. 35 percent don't accept leave as work routine does not take into consideration get-away. 68 percent of Indians have wound up dropping their get-away because of work.


8) Justice Who is sworn in as Judge of Madras High Court?
a) Justice Vineet Kothari b) Justice Ranjan Gogoi c) Justice Chelameswar d) Justice Dipak Misra
Answer: Justice Vineet Kothari
Equity Vineet Kothari confirmed as Judge of Madras High Court 

Equity Vineet Kothari was confirmed as a judge of the Madras High Court in Chennai on November 23, 2018. He has regulated the pledge by the Chief Justice of Madras High Court VK Tahilramani. With Justice Kothari taking the pledge, the quantity of judges in the Madras High Court has gone up to 61 as against the endorsed quality of 75. He will be second in the rank rundown after the exchange of Justice Huluvadi G Ramesh to the Madhya Pradesh High Court. Preceding his exchange to the Madras High Court, Kothari was a judge in the Karnataka High Court. He had recently been a judge in the Rajasthan High Court for a long time.

9) How many feet Buddha statue planned in Gujarat?
a) 90-feet b) 88-feet c) 80-feet d) 100-feet
Answer: 80-feet
80-feet Buddha statue arranged in Gujarat 

After the 182-meter tall `Statue of Unity' of Sardar Vallabhbhai Patel, Gujarat may get a monstrous Buddha statue. Sanghakaya Foundation, a non-benefit Buddhist association, said on November 22, 2018, that it has requested land from the administration for introducing an 80-feet high statue of Lord Buddha in Gandhinagar region. It has restricted in Ram Sutar, the stone carver behind the Statue of Unity, for the venture. The Statue of Unity, initiated in Narmada locale of the state on October 31, is the tallest statue on the planet.

10) Beijing's Population falls for the first time in how much Decades?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4
Answer: 2
Beijing's Population falls without precedent for 2 Decades 

The number of inhabitants in China's capital, Beijing, declined without precedent for two decades in 2017. The number of lasting occupants achieved 21.707 million of every 2017 which is 22,000 less than 2016. The quantity of individuals in the city's six urban locales has likewise declined by 3 percent. The experts in Beijing have been attempting endeavors to control populace development as a major aspect of their endeavors to ease movement blockage, asset deficiencies, and house value swelling.

PREVIOUS STORY                                                                                           NEXT STORY



Post a Comment

0 Comments