ad

Top Current Affairs Quiz | 22 November 2018

Top Current Affairs Quiz  | 22 November 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz


1) Jammu and Kashmir's civil secretariat to become what free?
a) Paper b) Plastic c) Thermocol d) None of these
Answer: Plastic
Explanation
Jammu and Kashmir common secretariat to wind up plastic free

Jammu and Kashmir's Civil Secretariat would before long be made sans plastic and its utilization would be disposed of totally in the secretariat premises. The Chief Secretary of J&K guaranteed that Secretariat would before long be made free from plastic and a warning to that impact will be issued soon. The declaration was made by the Secretary amid the festivals of World Toilet Day, 2018. He likewise guaranteed that Estates, Hospitality, and JKTDC will be coordinated not to utilize plastic containers, mugs and so forth in gatherings or generally in the Secretariat. The move of the J&K's secretariat bids to all the administration offices to avoid the utilization of plastic in their separate gathering corridors with the goal that a model is set for general society to copy.

2) Which city in  Open Forum at International Film Festival of India to begin?
a) Mumbai b) Kochi c) Puducherry d) Goa
Answer: Goa
Explanation
Open Forum at International Film Festival of India to start in Goa 

It gives a stage to producers, performing artists, jury individuals, senior government authorities, a coordinator of film celebrations from India and abroad to trade their perspectives in a free and straight to the point way. The point for the present Open Forum is the job of film celebrations in advancing film culture and the requirement for spreading film celebrations the nation over. The Speakers incorporate veteran movie producer Rahul Rawail, IFFI Head Chaitanya Prasad, Entertainment Society of Goa (ESG) Vice Chairman Rajendra Talak, OSD to IFFI Senthil Rajan and Karnataka Chalchitra Academy Chairman N Chandrasekhar.


3)  Who is launches Hindu Economic Forum in New Zealand?
a) Swami Abhedananda b) Swami Vigyananda  c) Swami Shivananda d) None of these
Answer: Swami Vigyananda
Answer: Plastic
Explanation
Swami Vigyananda dispatches Hindu Economic Forum in New Zealand 

Hindu Economic Forum New Zealand (HEFNZ) was authoritatively propelled by Swami Vigyananand on Sunday, 18 November 2018 in Auckland, with the vision "Develop Together; Share Together". Hardik Desai and Raj Tyagi will lead the pack in sorting out the HEF New Zealand. Swami Vigyananda additionally reported that the principal New Zealand Hindu Economic Conference to be sorted out by Hindu Economic Forum New Zealand in 2019.

4) Who is to launch developmental schemes in Palampur, Himachal Pradesh?
a) Jai Ram Thakur b) Prem Kumar Dhumal c) Acharya Dev Vrat d) Anurag Thakur
Answer: Jai Ram Thakur
Explanation
Jai Ram Thakur to launch different developmental schemes in Palampur

Himachal Pradesh Chief Minister Jai Ram Thakur will be visiting Palampur on November 23. During his visit, he will be launching different developmental schemes worth crores of rupees. Thakur will first attend a state-level academic conference on free and compulsory education for all and then inaugurate a double-lane bridge at Kalu-De-Hatti on Maul Khad. He will also be laying the foundation stone for a drinking water supply scheme in Ghuggar and then attend a function organized at Gurudwara Sahib, Palampur on the occasion of Prakash Utsav of Guru Gobind Singh.


5) How many children's books were shortlisted for the 2019 Goodbooks Awards?
a) Eleven b) Twelve c) Ten  d) Fifteen
Answer: Twelve
Explanation
Twelve children's books were shortlisted for the 2019 Goodbooks Awards

Twelve youngsters' books have been shortlisted for The Hindu Young World-Goodbooks Awards. This honors will perceive the youngsters' books distributed in India. The books were classified into 4 classifications (I) Best Picture Book (Story), (ii) Best Picture Book (Illustration), (iii) Best Book (Fiction) (iv) Best Book (Non-Fiction). Under each class, three books have been shortlisted. The honors are being given for the fourth sequential year. The victors will be declared at The Hindu Lit for Life in January 2019.

6) Who is inaugurates multi-media digital exhibition on Mahatma Gandhi at IFFI?
a) Nirmala Sitharaman b) Rajyavardhan Rathore c) Pullela Gopichand d) Vijay Goel
Answer: Rajyavardhan Rathore
Explanation
Rajyavardhan Rathore introduces multi-media advanced show on Mahatma Gandhi at IFFI 

Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore today introduced a multi-media advanced show on Mahatma Gandhi at the International Film celebration of India (IFFI) in Panaji, Goa.
Titled "Mahatma on Celluloid", the display gives a cutting-edge advanced understanding to the watchers who can remember the life and times of Mahatma, and draw motivation from his thoughts and work.


7) Who is becomes first Indian to touch 11,000-run milestone in Ranji Trophy?
a) Murali Vijay b) Faiz Fazal c) Wasim Jaffer d) Armaan Jaffer
Answer: Armaan Jaffer
Explanation
Wasim Jaffer turns out to be first Indian to contact 11,000-run point of reference in Ranji Trophy 

Veteran top of the line cricketer Wasim Jaffer turned into the principal Indian batsman to contact the 11,000-run figure in the Ranji Trophy. The Vidharbha batsman accomplished the breakthrough amid the third-round match against Baroda here at the Vidarbha Cricket Association (VCA). The cricketer, who had made his top-notch make a big appearance in 1996-97, developed as one of the legends of the Indian local cricket.

8) Interpol elected South Korean Who as Next President?
a) Kim Jong-Yang b) Lee Nak-Yeon c) Moon Jae-in d) Kim Myeong-Soo
Answer: Kim Jong-Yang
Explanation
Interpol chose South Korean Kim Jong-yang as Next President 

Interpol's 94 part states chosen South Korea's Kim Jong-yang as Interpol's next president in Dubai. The 57-year-old will serve until 2020 and succeeded Meng Hongwei. He is filling in as Interpol's acting president since Meng surrendered and was a VP speaking to Asia.


9) A National Institute of Inter-Faith Studies to be set up in Punjab to commemorate the 550th birth anniversary of  Who Government?
a) Guru Tegh Bahadur b) Sai Baba c) Guru Gobind Singh d) Guru Nanak
Answer: Guru Nanak
Explanation
A National Institute of Inter-Faith Studies to be set up in Punjab to remember 550th birth commemoration of Guru Nanak Government 

The Yearlong Celebration beginning November 23rd this year will incorporate various memorial and in addition development exercises will be taken up amid the recognition time frame. Various religious exercises like kirtan, Katha, Prabhat pheri, langar, and instructive exercises, for example, courses, workshops, addresses and so on will be sorted out. SGPC, Amritsar will be the information accomplice of the Government of India. Memorial coin and postage stamp will likewise be discharged

10) Which board decided to enter marks for SSLC through an online software?
a) Karnataka Secondary Education Examination Board b) Tamil Nadu Board of Higher Secondary Education c) Maharashtra secondary education examination board
d) None of these
Answer:  Karnataka Secondary Education Examination Board
Explanation
KSEEB chose to enter marks for SSLC through an online programming 

Karnataka Secondary Education Examination Board (KSEEB) has chosen to request that evaluators enter the imprints through an online programming. The measure is to decrease human blunder while gathering the Secondary School Leaving Certificate (SSLC). Online check porting programming will be utilized by evaluators to enter the imprints after the appropriate response content is assessed for the SSLC March 2019 examination. The State has made a game plan for the evaluators. They would be prepared in the new procedure and there would be a helpline devoted to noting calls. Every evaluator will get a login and secret key to enter the imprints. Up until now, because of blunders, the board would get a few solicitations for re-totaling, and photocopy of answer contents. For the exams held in March 2018, the board got 67,895 solicitations for photocopies and 11,596 solicitations for re-totaling and re-assessment.


Post a Comment

0 Comments