ad

Top Current Affairs Quiz | 21 November 2018

Top Current Affairs Quiz  | 21 November 2018


current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz

1) Who is enter semi-finals of Women's World Boxing Championships India?
a) Mary Kom b) Sarjubala Devi c) Seema Punia d) Pinki Rani
Answer: Mary Kom
Explanation
Mary Kom, others enter semi-finals of Women's World Boxing Championships

MC Marry Kom, Lovlina Borgohain, Sonia Chahal and Simranjit Kaur enter the elimination rounds and guarantee Asian country of 4 decorations on day six of the Women's World Championships in the Indian capital. within the quarterfinals, The Virgin Kom vanquished China's Shanghai dialect Yu 5-0 and Lovlina beat Kaye Scott of Australia 5-0. Sonia crushed Colombia's Yeni Castenada 4-1 and Simranjit won against Ireland's Amy Sara Broadhurst 3-1.

2) Who is releases book Radio Kashmir in Times of Peace & War written by Dr. Rajesh Bhat?
a) Amitav Ghosh b) Jitendra Singh c) Arundhati Roy d) Vikram Seth
Answer: Jitendra Singh
Explanation
Dr. Jitendra Singh releases book ‘Radio Kashmir – In Times of Peace & War’

The book distributed by Stellar Publishers. The book clarifies the counterfeit  by Radio geographical area|geographical area|geographic area|geographical region|geographic region}|geographical area|geographic area|geographical region|geographic region} in serving the final population of Kashmir and strengthening vote primarily based foundations in Kashmir, since the start of Radio geographic area in 1947. Dr. Rajesh Bhat serves within the Policy Division of the board of directors General, All Asian country Radio, New Delhi

3) Japan Business Councils Business Festival Held In Where?
a) Ahmedabad b) Jaipur c) Indore d) Pune
Answer: Pune
Explanation
Indo-Japan Business Council's business festival in Pune

The Indo-Japan Business Council (IJBC), expedited KONNICHI Evergreen State PUNE – a primary of its thoughtful business celebration in Pune. The celebration was meant to assist venture, advance organizations and social trade among Asian country and Japan. With its sound framework and productive coordination, the geographic area has up collectively of the most effective goals for the Japanese organizations operating within the nation. Of the mixture 1309 Japanese corporations within the nation, the geographic area has over 750 of them operating in numerous divisions. what is a lot of, the quantity is prepared to increment any as a lot of Japanese organizations square measure presently looking for interest within the state.

Shrikant Atre, President, Indo-Japan Business Council (IJBC), same as the debut of the occasion Konnichiwa Pune that the number of Japanese organizations getting to the state can develop unrelentingly within the following number of years with spotlight on potential immense town markets like Pune, Nasik, Aurangabad and Nagpur among others and not in Mumbai alone. 

4) what disease declined by 24% in India  WHO report?
a) Liver Disease b) Malaria  c) Lupus d) Allergies & Asthma
Answer: Malaria
Explanation
Malaria Cases Declined By 24% In India: WHO Report

The World Health Organization (WHO) during a report expressed that Asian country is that the main nation to possess recorded a big decrease in enteric illness cases in 2017 out of the eleven most noteworthy weight nations around the world. Asian country delineates four % of worldwide enteric illness cases in 2017. As mirrored within the current year's World malaria report, Asian country noncommissioned a twenty-four % decrease in cases over 2016, to an excellent extent due to generous decays of the malady within the deeply malarious territory of Odisha, home to roughly forty % of all enteric illness cases within the nation.

5) Which country unveils the world's first underground hotel?
a) China b) Armenia c) Australia d) Armenia
Answer: China
Explanation
China unveils the world's first underground hotel

Shanghai disclosed the world's initial underground lodging, the Intercontinental  Shanghai Wonderland, lined ninety meters somewhere down in associate degree recent quarry. Worked within the Sheshan range, on the sewing of Shangai, the luxurious lodging prices $287.9 million. The property was worked by British firm Atkins, in addition behind the Burj Al Arab in the city and high rise Landmark eighty-one in metallic element Chi Minh town.

6) Adobe CEO Who in Fortune Business Person of the Year 2018 list?
a) Arjun Narayen b) Indra Nooyi c) Ajaypal Singh Banga d) Shantanu Narayen
Answer: Shantanu Narayen
Explanation
Adobe CEO in Fortune Business Person of the Year list

The summing up positions twenty business officers transfer on the first concern and past. Fifty-six-year-old Shantanu Narayen positions twelfth on the summing up. The summing up is crushed by Tricia filmmaker, CEO of insurance agency Progressive. Indian-American Shantanu Narayen, the Chief officer (CEO) of Adobe, has been named by Fortune in its 2018 Business Person of the Year list. The summing up positions twenty business directors "conveying on the most issue and past".

Narayen, 56, positions twelfth on the summing up, that has been crushed by CEO of insurance agency Progressive Tricia filmmaker and incorporates CEO of illustrations chipmaker Nvidia, writer Huang, French combination Kering CEO Francois-Henri Pinault, Amazon CEO Jeff Bezos, and PayPal CEO Dan Schulman.

7) Which country between joint military exercise 'Vajra Prahar' commenced in Jaipur?
a) India and USA b) India and Finland c) India and Israel d) India and Japan
Answer: India and USA
Explanation
Indo-US joint military exercise 'Vajra Prahar' commenced in Jaipur

Armed force's Indo-US Joint United States Army Special Forces Exercise 2018 initiated on Gregorian calendar month nineteen at Mahajan Field target range (MFFR), Bikaner and can shut on Dec two. The yank United States Army Special Forces can do twelve days of thorough joint getting ready in the semi-desert associate degreed rustic territory with an expectation to enhance the ability of the 2 military and any the military to military co-activity.

8) Who partnered with KDDI for international roaming on VoLTE?
a) Airtel  b) Jio c) Vodafone d) Idea
Answer: Jio
Explanation
Jio launches international inbound roaming on VoLTE from Japan

Mukesh Ambani drove Reliance Jio Infocomm Ltd. banded at the side of KDDI Corporation propelled vocalization future Evolution (VoLTE)- primarily based inward worldwide winding among Asian country and Japan. This administration makes the worldwide roamers and also the Japanese explorers in the Asian country to understand HD voice and LTE quick data. Japan-based KDDI Corporation is that the primary worldwide specialist organization to profit Jio's administration which supplies world voyagers access to speedy data and voice advantages on Jio's system.

Jio has gone into associate degree association with KDDI Corporation during this manner the Mukesh Ambani controlled organization same that it had become the principal Asian countries 4G medium administrator to allow VoLTE primarily based world wandering administrations in India whereby universal roamers would be gotten to prime notch voice and LTE speedy data.

9) India and World Bank $310 million Loan Agreement For which state?
a) Himachal Pradesh b) Arunachal Pradesh c) Jharkhand d) Madhya Pradesh
Answer: Jharkhand
Explanation
$ 310 million loan pact signed for 24x7 power supply for Jharkhand

The Government of the Asian country, the govt of Jharkhand and also the World Bank marked in Indian capital a $310 million Loan Agreement for Jharkhand power grid Improvement Project to allow dependable, quality, and affordable 24×7 power to the residents of Jharkhand. The Jharkhand power grid Improvement Project can facilitate construct new power transmission framework and additionally came upon frameworks to reinforce the specialized effectiveness and business execution of the state management half utilities.

10) India slips how much places on 'Global Talent Ranking?
a) 1 b) 3 c) 2 d) 4
Answer: 2
Explanation
India slips 2 places on 'Global Talent Ranking

India has slipped 2 spots to rank 53rd on a worldwide yearly ability positioning discharged by IMD grad school European nation. whereas the European nation has screw-topped the worldwide positioning for the fifth year in succession, it's trailed by the Kingdom of Denmark, Norway, Austria, and also the European country within the main 5. within Asia, Singapore has finished the graphs with a worldwide thirteenth place on the summing up that positions sixty-three nations in making, pull in and holding ability. Among BRICS countries, Brazil is positioned 58th, South African fiftieth, and Russia forty-sixth.

Post a Comment

0 Comments