ad

Top Current Affairs Quiz | 19 November 2018

Top Current Affairs Quiz  | 19 November 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz


1) Which State will be hosting International Tourism Mart from 22nd November?
a) Rajasthan b) Delhi c) Kerala d) Tripura
Answer: Tripura
Explanation
International Tourism Mart from 22nd November in Tripura

Tripura will have the seventh International Tourism Mart from 22nd November 2018 at Agartala. The three-day occasion, which goes for spreading the travel industry possibilities of the upper east states, will have visit administrator delegates from 18 nations. The International Tourism Mart is a yearly occasion that is held in the northeastern states. Tripura will have it out of the blue this year. The evaluated spending plan of the reasonable this year is Rs 2.6 crore. This occasion has been sorted out in Assam, Meghalaya, and Manipur before. The past version of this occasion was sorted out in Guwahati in December 2017.

2) When is start Qaumi Ekta Week (National Integration Week)?
a) 18th to 24th November
b) 19th to 25th November
c) 20th to 26th November
d) 21th to 25th November
Answer: 19th to 25th November
Explanation
Qaumi Ekta Week will be observed from November 19-25, 2018

Qaumi Ekta Week is seen the nation over from nineteenth to 25th November to cultivate and fortify the soul of shared amicability and national joining. On November 19, National Integration Day was watched. On November 20, Welfare of Minorities Day is to be seen in which things of the 15 Point Program might be accentuated. 21st November will be seen as Linguistic Harmony Day with unique proficiency capacities and Kavi Sammelans to empower individuals of every locale to value the phonetic legacy of different parts of India. On November 22, Weaker Sections Day will be watched. On 23rd November, Cultural Unity Day will be watched. Ladies' Day will be seen on 24th November. The 'Qaumi Ekta Week' will close on November 25 with the perception of Conservation Day.


3) which group terrorist confirmed to hold talks with U.S. officials?
a) Taliban Terrorist b) ISIS Terrorist c) Hezbollah Terrorist d) Al-Qaeda Terrorist
Answer: Taliban Terrorist
Explanation
Taliban Confirms Talks With US Officials

Senior Taliban authorities held chats with U.S. authorities in Qatar on November 14, 15 and 16. The discussions were held to talk about on consummation the Afghan clash. Be that as it may, no understanding was come to on any issue. U.S. agent Khalilzad was in Kabul after the second round of territorial gatherings with best Afghan authorities to facilitate endeavors on closure the contention. Mr.Khalilzad revealed to Afghan President Ashraf Ghani that the ground for intra-Afghan talks is more prepared than some other time.

4) Which company launched an online platform for retail investors to buy G-sec?
a) Reliance Industries Company b) Tata Group Company  c) NES Company d) Infosys Company
Answer: NES Company
Explanation
NSE launched an online platform for retail investors to buy G-sec

National Stock Exchange of India (NSE) propelled a portable application and electronic stage for retail financial specialists to purchase government securities (G-Secs). The new application - 'NSE goBID', was propelled by SEBI director Ajay Tyagi. Through this application, retail speculators can put resources into treasury charges (T-Bills) of 91 days, 182 days and 364 days and different government bonds from one year to just about 40 years. It will enable speculators to make installments specifically from their financial balances utilizing the brought together installments interface (UPI) and web keeping money. RBI directs a closeout of G-sec and T-charges on a week by week premise where 5 percent of the told sum is distributed for qualified financial specialists under the plan for non-focused offering office.

5) Which country Industrialization Day is observed on 20 November?
a) Afghanistan b) Africa c) Australia d) Algeria
Answer: Africa
Explanation
Africa Industrialization Day 20 November - the United Nations

On December 22, 1989, the UN General Assembly additionally announced this date to be Africa Industrialization Day. It was first seen on November 20, 1990. Every year occasions around Africa Industrialization Day focus on a specific topic. The motivation behind Africa Industrialization Day (AID), denoted every year on 20 November, is to raise worldwide familiarity with the difficulties looked by the landmass as to industrialization. The topic for AID 2018 is "Advancing Regional Value Chains in Africa.


6) Ministry of Civil Aviation launched the upgraded version of AirSewa How much web portal?
a) 3.0 b) 2.0 c) 1.0 d) 4.0
Answer: 2.0
Explanation
Civil Aviation launched the upgraded version of AirSewa 2.0 web portal

The Ministry of Civil Aviation propelled the overhauled adaptation of AirSewa 2.0 online interface and versatile application. It points in giving better client encounter upgraded functionalities than air explorers. The overhauled adaptation works through an intelligent online interface and also through a portable application for both Android and iOS stages. A few highlights are included. Highlights, for example, secure join and sign in with online life, chatbot for explorers bolster, and enhanced complaint administration, including internet based life complaints and subtle elements of flight plan.

7) India to buy Which country Igla-S Manpands missiles?
a) United States of America b) United Kingdom c) Russian d)  Israel
Answer: Russian
Explanation
Indian army buy Russian Igla S MANPADS missile


India is to purchase Russia's Igla-S missile as the decision for the Army's multibillion-dollar contract for man-compact air safeguard frameworks. The Igla-S offer from Rosoboronexport of Russia has been announced the L1 in the Very Short Range Air Defense (VSHORAD) bargain. The danger of U.S. sanctions for arms buys from Russia doesn't ensure a specific exchange in spite of the revelation of the Russian offer. Alternate bidders were MBDA of France and SAAB of Sweden.

8) Who is appointed as New IWAI Chairman?
a) Nutan Guha Biswas b) Ravi Kant c) Jalaj Srivastava d) Umesh Kumar Sahai
Answer: Jalaj Srivastava
Explanation
Jalaj Srivastava is IWAI chairman

IWAI goes under the Ministry of Shipping, Road Transport and Highways headed by Nitin Gadkari. He filled in as Chairman of New Delhi Municipal Corporation (NDMC) and Principal Secretary of Department of VAT, Delhi Government. Srivastava is known for the starting of "Shakti Cab" and "URJA" venture for ladies.

9) Centre approves additional assistance of over how much crore from NDRF to Karnataka?
a) 540 Crore b) 546 Crore c) 565 Crore d) 550 Crore
Answer: 546 Crore
Explanation
Centre approves additional assistance of over Rs 546 crore from NDRF to Karnataka

Centre approves on Monday affirmed the extra help of over Rs 546 crore from National Disaster Response Fund, NDRF to Karnataka.

The choice was taken amid a High-Level Committee, Chaired by Home Minister Rajnath Singh in New Delhi to consider the extra Central Assistance to the State influenced by surges amid 2018-19.

Back Minister Arun Jaitley, Agriculture Minister Radha Mohan Singh, Home Secretary Rajiv Gauba and senior officers of the Ministries were available in the gathering.

10) Who is Student Body President as Harvard elects Indian-origin woman?
a) Sruthi Palaniappan b) Joya Catherine c) Rafa” Cariello d) None of these
Answer: Sruthi Palaniappan
Explanation
Harvard elects Indian-origin woman as Student Body President

Sruthi Palaniappan, a 20-year-old Indian-American lady, was chosen as the Student Body President of the Harvard University in the wake of anchoring over 41% votes. Sruthi and Julia Huesa, who was named Vice President, ran a battle 'Make Harvard Home'. Sruthi, whose guardians moved to the US from Chennai in 1992, was likewise the most youthful representative at Democratic National Convention in July 2016.


Post a Comment

0 Comments