ad

Current Affairs | Current Affairs Quiz 19 Nov 2018

Current Affairs | Current Affairs Quiz 19 Nov 2018

current affairs quiz, current affairs quiz questions, daily current affairs quiz



1) America Chicago six tourists it falls from 95th to 11th-floor people rescued after How much hours in 19 Nover 2018?
a) 3 Hours b) 4 Hours c) 2 Hours d) 1 Hour
Answer: 2 Hours
Explanation
Lift falls from 95th to the 11th floor, 6 people rescued after 2 hours on 19 November 2018

A lift conveying six voyagers failed and fell eighty-four stories, from the ninety-fifth to the eleventh floor, at a 100-story-tall structure in US' Chicago. The travelers were stuck inside the lift for around 2 and a 0.5 hours previously being spared by firefighters, United Nations organization needed to intrude on dividers. "I trusted we tend to be advancing to kick the bucket," one in every one of the vacationers same.

2) Who took 7 wickets on NZ Test debut vs Pak?
a) Ajaz Patel b) Chris Cairns c) Jack Cowie d) Chris Martin
Answer: Ajaz Patel
Explanation
Ajaz Patel took 7 wickets on NZ Test debut vs Pak

Left-arm spinner Ajaz Patel, United Nations office won the individual of the Match grant for taking seven wickets on his investigation to make a big appearance for shiny new Sjaelland against Pakistan, was conceived in Bombay on October twenty-one, 1988. Patel and his family had blended to New Sjaelland in 1996. He was the most noteworthy wicket-taker in New Zealand's local brilliant rivalries for the last 3 seasons.


3) Chinese author jailed for how much years over gay sex scenes in the novel?
a) 8 Years b) 9 Years c) 10 Years d) 5 Years
Answer: 10 Years
Explanation
Chinese author jailed for 10 years over gay sex scenes in the novel

A Chinese court has condemned a ladylike writer of attractive fiction to more than ten years in prison for composing and promoting a totally one of a kind that highlighted gay sexual moments. The court commanded that she composed and oversubscribed foul articles for the benefit. the imaginative action is ill-conceived underneath China's 20-year-old lawful code, that disallows provocative books, recordings, and sound substance.

4) Who is to be next Revenue Secretary in UIDAI?
a) J. Satyanarayana b) Ajay Bhushan Pandey c)  Anand Deshpande d) YLP Rao
Answer: Ajay Bhushan Pandey
Explanation
UIDAI head Ajay Bhushan Pandey to be next Revenue Secretary

Ajay Bhushan Pandey, the highest point of Aadhaar-issuing specialist UIDAI, are following Revenue Secretary as Hasmukh Adhia resigns on November thirty. Pandey can, in any case, hold the additional charge of Chief military officer of UIDAI and Chairman of items and Services Tax Network (GSTN) till extra requests. A 1984 Maharashtra-framework IAS officer, Pandey can assume control from December one. 


5) How much members on Reserve Bank of India's central board?
a) 12 Members b) 15 Members c) 10 Members d) 18 Members
Answer: 18 Member
Explanation
18 Members on Reserve Bank of India's Central Board

The RBI's 18-part board incorporates Governor Urjit Patel, United Nations organization could be a vote part, and 4 Deputy Governors - NS Vishwanathan, irresistible operator Acharya, BP Kanungo and M Kumar confidence. 2 ex-officio individuals, SC Garg from Department of Economic Affairs and Rajiv Kumar from Department of Financial Services are on the board. Others are independent individuals and additionally Tata Sons Chairman N Chandrasekaran. 

6) Who is win ATP Finals?
a) Alexander Zverev d) Novak Djokovic c) Kevin Anderson d) John Isner
Answer: Alexander Zverev
Explanation

Alexander Zverev of Germany vanquished world favored Novak Djokovic to win his lady adenosine triphosphate World Tour Finals title on Sunday. The 21-year-old won with a scoreline of 6-4, 6-3 and have turned into the most youthful player to win the competition since Djokovic himself in 2008. Further, Zverev turned into the essential German to win the season-finishing competition since Boris Becker in 1995.


7) PM Modi inaugurates What in Gurugram?
a) Eastern Peripheral Expressway
b) Western Peripheral Expressway
c) Southern Peripheral Expressway
d) None of these
Answer: Western Peripheral Expressway
Explanation

The Kundli-Manesar-Palwal pike furthermore alluded to as Western Peripheral pike, turned out to be absolutely operational on November nineteen when PM Narendra Modi initiated its Kundli-Manesar extend in Gurugram. it will cut down day and age from Sonipat to Manesar to with respect to forty-five minutes. close to jap Peripheral pike, the six-path pike is anticipated to occupy over fifty,000 huge vehicles a long way from the city. 

8) World Toilet Day is observed When?
a) 20 November b) 19 November c) 18 November d) 17 November
Answer: 19 November
Explanation
19 November is  World Toilet Day is observed

World rest room Day: a few UK staff 'need tight offices Tens of thousands of UK staff don't approach tight marshes, Britain's greatest association has the same. in a venture with Unite, staff in one little bank office were propelled to utilize a can amid a close territory. Also, extraordinary precedents encased transport drivers not being given a prospect for 5 hours and an artificer United Nations office same the ladies' lowlands were utilized for capacity. The association is endeavoring to support consciousness of loo respect, as Mon marks World rest room Day. 


9) Which state government bans hookah parlours?
a) Gujarat, Maharashtra and Punjab
b) Karnataka, Andhra Pradesh and Punjab
c) Gujarat, Goa, and Maharashtra
d) Rajasthan, Tamil Nadu, and Gujarat
Answer: Gujarat, Maharashtra and Punjab
Explanation
Punjab government bans hookah parlours after Gujarat and Maharashtra

After topographical zone and Gujarat, geological zone turns into nation's third state to boycott nargileh bars or parlors. The boycott was announced through a law when President Ram Nath Kovind has offered consent to a bill from the state to look at the work of tobacco. President has endorsed the Cigarettes and diverse Tobacco stock (Prohibition of bundling and Regulation of Trade and Commerce, Production, offer and Distribution) (Punjab Amendment) Bill, 2018 as of late. The land territory gets together had passed the Bill in March 2018. 

10) Who wins Global Education Leaders Award 2018?
a) Saroj Suman Gulati b)  Ngozi Okonjo-Iweala c)  Rita Chaikin d) Mukhtar Mai
Answer: Saroj Suman Gulati
Explanation
Dr. Saroj Suman Gulati conferred with Global Education Leaders Award 2018

she is that the Director of Blue Bells bunch of resources. She was conceded in affirmation of her imperative promise to 'K-12 guidance and headway of Art and Culture'. the regard was offered by His Highness Nahyan Bin Mubarak Al Nahyan, individual from the organizer and Minister of State for Tolerance, United Arab Emirates. Mr. Ashish Gulati, Vice-manager, Blue Bells bunch of resources, got the regard for her benefit. She was among the nine Indian educationists United Nations office were conceded the world Education Leaders Award. diverse respect champs are The globalization of Indian Education – Dr. Atul Chauhan Exemplary Contribution to the extension and Development of Indian K-12 Education – MME. class Equus caballus Exemplary Contribution to instruction and Women's authorization – Dr. M.K. Madan Exemplary Contribution to examination, Innovation and foundation Building in training – teacher. (Dr.) C. rule Kumar Sustained help of Human Capital Development – Dilip Thakore. Shaping the Dreams of plentiful Medical and Engineering Aspirants – J.C. Chaudhry Exemplary Contribution to the extension and Development of K12 to instruction in jap India – educator. Samit Ray.


Post a Comment

0 Comments