ad

Current Affairs 2018 | Current Affairs 2018 Quiz

Current Affairs 17 Oct 2018  |  Current Affairs Quiz Questions


Current Affairs 17 Oct 2018  |  Current Affairs Quiz Questions

1) Who is  Minster of Women and Child?
a) Maneka Gandhi b) Uma Bharti c) Vasundhara Raje d) Sheila Dikshit
Answer: a) Maneka Gandhi
Explanation:
Minster of Women and Child Maneka Gandhi

2)  Which country and city on October 17, 2018, legalized the possession and use of recreational cannabis. After it has become the second country and the largest country to do so?
a) United States of America, New York b) Canada, Uruguay c) India, Bangalore d) United Kingdom, Bath
Answer: b) Canada, Uruguay
Explanation:
After Uruguay, Canada becomes the second country to legalizes the use of cannabis

Canada on October 17, 2018, legalized the possession and use of recreational cannabis. After Uruguay, it has become the second country and the largest country to do so.

The Canadian government will also pardon the Canadians convicted of possession of marijuana. Prime Minister Justin Trudeau would pardon individuals convicted in the past for possession of up to 30 grams of marijuana.

3) What are Launches guidelines for public-private partnership in the treatment of NCDs?
a) NITI Aayog b) NETI NCDs c) A and B Both d) None of the above
Answer: a) NITI Aayog
Explanation:
NITI Aayog launches guidelines for public-private partnership in the treatment of NCDs

NITI Aayog on October 17, 2018, launched the model guidelines for Public-Private partnership in Non-Communicable Diseases (NCDs). Under the guidelines, the private partner will invest in upgrading, building and deploying human resources. They will be responsible for operational management and service delivery.

The model guidelines also suggest that the state governments will provide the required physical space. They also suggest that the tariff structure for the services offered under the NCD care facility may be linked to the existing state and central government health insurance scheme.

4) Which day The United Nations (UN) International Day for the "Eradication of Poverty"?
a) October 18 b) October 17 c) October 15 d) October 11
Answer:  b) October 17
Explanation:
October 17 The United Nations (UN) International Day for the "Eradication of Poverty"

5) In which week National Mission Series Concluded with a workshop on Health on GeM in New Delhi?
a) Six b) Four c) Two d) One
Answer: a) Six
Explanation:
Health on GeM workshop organized
The six-week-long National Mission Series concluded with a workshop on Health on GeM in New Delhi.
The workshop organized by Government eMarketplace (GeM), in partnership with Ministry of Health and Family Welfare was aimed to sensitize vendors, suppliers and buyers from various parts of the country and different government agencies on the proven benefits of GeM.
Presently, GeM records close to 15000 transactions for healthcare products which are about Rs 220 crore worth of business.
Two-panel discussions were held during the workshop. The first panel discussion focused on the challenges in transforming procurement of medical equipment, medical devices, and drugs through GeM.
The second panel discussed issues from sellers' perspective on how GeM can be a game-changer in making the public procurement in the health sector open, inclusive and efficient.

6) Who is Chairman AMFI?
a)Nimesh Shah b) N. S. Venkatesh c) Balkrishna Kin  d)None of these
Answer: a)Nimesh Shah
Explanation: 
Chairman AMFI is Nimesh shah

7) China How many Satellites launch on October 15, 2018?
a) One b) Two c) Three d) Four
Answer: b) Two
Explanation: 
China Two Satellites launched on October 15, 2018

China successfully launched twin BeiDou-3 navigation sate the elites into space on October 15, 2018, to strengthen its satellite navigation network.

The satellites were launched from a Long March-3B carrier rocket.

The launch marked the 287th mission of the Long March rocket series.

8) Which India State extends food security to more than 8.5 crore people?
a) Mizoram b) Tripura c) Arunachal Pradesh d) West Bengal
Answer: d) West Bengal
Explanation: 
West Bengal extends food security to more than 8.5 crore people

The West Bengal government ensured food security to more than 8.5 crore people of the State under the ‘Khadya Sathi’ scheme.

As per this scheme, people would get rice and wheat at Rs 2 per kg.

Post a Comment

0 Comments